Cadavrul conservat al acestui filosof din secolul al XIX-lea este expus la University College London (UCL) și reprezintă unul dintre cele mai stranii obiective turistice.
Jeremy Bentham pe numele lui, filosoful este mort de 200 de ani. Însă, înainte de a muri, a cerut ca trupul lui să fie conservat, de dragul medicinei.
Filosoful a suferit un ghinion teribil, în ciuda generozității lui
Lucrurile nu au mers așa cum ar fi trebuit în cazul lui Jeremy Bentham. Trupul lui expus are, de fapt, un cap făcut din ceară, deoarece conservarea capului filosofului a eșuat, ajungând complet desfigurat. Sub haine se ascunde restul scheletului acestuia.
Capul filosofului este păstrat într-un mediu cu „climă controlată”, „într-un loc foarte sigur” și secret, pe domeniul universității. Motivul? În 1975, un grup de studenți s-a amuzat furându-l și cerând o recompensă, înainte ca universitatea să îl recupereze.
Dechideți galeria foto de mai sus pentru a vedea cum arată capul filosofului, la 200 de ani de la moartea lui. Atenție, imaginea vă poate afecta emoțional!
Cine a fost Jeremy Bentham
Jeremy Bentham s-a născut în 1748, în estul Londrei, și s-a dovedit un copil cu o minte sclipitoare, ajungând să studieze Dreptul la Universitatea din Oxford, la doar 12 ani!
Și-a petrecut viața dezbătând probleme ca reforma în închisori, calitatea vieții, drepturile animalelor și altele.
Însă, a reușit să șocheze, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, mai ales după ce a murit, la vârsta de 84 de ani.
„Jeremy Bentham a crezut că oamenii trebuie să fie folositori și în viață, dar și după moarte. I-a dat permisiunea unui prieten chirurg să îi folosească trupul pentru o autopsie și a cerut ca rămășițele lui să fie conservate și expuse”, a spus Christina McGregor, reprezentant al UCL.
În plus, în testamentul său, filosoful Jeremy Bentham a precizat că vrea ca trupul lui să fie așezat pe un scaun. A mai cerut să fie expus la petreceri ale prietenilor lui, astfel încât „durerea lor să fie alinată”.
Rămășițele filosofului au ajuns la UCL în 1850, unde stârnește curiozitate și șochează vizitatorii, de 170 de ani.