articol scris de Ana Maria Cretu
Mai multe obiecte personale precum scrisori, autografe și fotografii ale savantului Albert Einstein au fost scoase la licitație în Ierusalim pentru câteva mii de dolari la finalul lui 2017!
O scrisoare rămasă fără răspuns, din anul 1921, destinată unei studente la chimie, din Italia, s-a vândut cu 6.100 de dolari la licitația din Ierusalim. Într-o vizită la sora lui, Maja, în Florența, fizicianul și-a exprimat dorința de a o întâlni pe Elisabeta Piccini, vecina acesteia. Datorită faptului că după câștigarea Premiului Nobel pentru fizică Einstein a devenit foarte celebru, viitoarea cercetătoare a refuzat să se întâlnească cu el, considerând că este un om mult prea cunoscut pentru condiția ei. “Albert Einstein a fost foarte interesat să o întâlnească, însă Elisabeta era introvertită și prea timidă pentru a se întâlni cu o persoană atât de celebră”, a indicat casa Winner din Ierusalim, pe site-ul său, în descrierea scrisorii.
Pe lângă această notă de dragoste, în cadrul licitației au mai fost vândute două scrisori ce aveau un conținut surprizător. Una dintre ele, redactată în limbă germană și datând din 1928, îi era adresată unui prieten de-al omului de știință, un matematician, unde îi era prezentată teoria gravitației.
Secretul vândut cu aproximativ 2 milioane de dolari
Anul 2017 a mai adus un omagiu de aproximativ 2 milioane de dolari pentru Albert Einstein. O notă scrisă de mână de savant, ce dezvăluie secretul fericirii, a fost estimată intial la un preț între 5.000-8.000 de dolari. Însa in octombrie 2017, această notă s-a vândut cu 1,56 milioane de dolari, participanții la licitație devenind din ce în ce mai interesați de a descoperi personalitatea complexă a lui Einstein, potrivit AFP citat de News.ro.
Pe când se afla în Tokyo în 1922, pentru mai multe conferințe, Einstein a primit un mesaj de la un curier japonez, la hotelul unde stătea. Acesta a decis să nu îi dea bacșiș, ci i-a întins două bilete scrise de mană, informează ONE. “Poate că, dacă ai noroc, aceste notițe vor deveni mai valoroase decât bacșișul în sine”, i-ar fi spus Einstein mesagerului, conform unei rude a acestuia, care a dorit să rămână anonimă.
După spusă, și răsplată
Pe una dintre note, o simplă foaie cu antetul hotelului, era scris: “O viață simplă și liniștită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o neliniște constantă” – acesta este secretul fericirii în valoare de aproximativ două milioane de dolari, vândut la Ierusalim.
Celălalt bilet conține un raționament al omului de știință: “Unde există dorință, există un drum.”, atribuit în schimbul unei sume de 240.000 de dolari.
Destinul unui geniu
Albert Einstein s-a născut în Ulm, Germania, în data de 14 martie 1879, într-o familie de evrei. A fost una dintre marile personalități ale lumii, o minte luminată ce va rămâne în istorie într-un exemplar unicat. Laureat al Premiului Nobel pentru fizică, este cunoscut pentru elaborarea teoriei relativității și explicarea fenomenului fotoelectric, celebritatea lui devansând granițele tuturor cercurilor științifice din acea vreme.
Oraşul în care toată lumea vrea să se mute. Aici, ai cea mai bună calitate a vieţii. Ce loc ocupă Bucureştiul în clasame... Trei casatorii ciudate: cu el insusi, cu un pod si cu un delfin!...