În urmă cu 51 de ani, Aleksei Leonov scria istorie. A "păşit" în spaţiul cosmic, unde a rezistat 12 minute şi 9 secunde. Puţin pentru el, dar enorm pentru omenire
Din mii de piloţi, doar 20 au fost selectaţi, în 1960, de Forţele Aeriene Sovietice pentru a deveni cosmonauţi. Printre ei Aleksei Leonov şi Iuri Gagarin. Ambii urmau să rămână în istorie. Aleksei în 1965, Gagarin trei ani mai târziu.
18 martie 1965, ora 11:00!
Nava rusă Voshod 2 decolează cu doi piloţi la bord: Aleksei Leonov şi Pavel Beliaiev. Câteva ore mai târziu începe operaţiunea.
Cu ajutorul unui cablu de 5,35 metri, Leonov iese din navă. 12 minute şi 9 secunde! “Zborul în cosmos este un şoc care schimbă viaţa omului. Însă în spaţiul cosmic nu ai timp de frică”.
În timp ce ieşirea avusese loc deasupra Africii, reintrarea s-a produs deasupra estului Siberiei. "Am văzut dintr-o privire Marea Neagră şi peninsula Crimeea, apoi mi-am întors capul la stânga şi am văzut România, Bulgaria iar în capăt cizma Italiei", relata acesta.
REVENIREA ÎN NAVĂ PUTEA SĂ ÎL COSTE VIAŢA!
Conform instrucţiunilor, cosmonautul trebuia să intre în sas cu picioarele înainte, însă costumul spaţial s-a umflat, labele picioarelor şi mâinile au rămas în interiorul costumului şi el nu mai putea ghida mişcările. Leonov a deschis o valvă pentru depresurizarea costumului, reducând de două ori presiunea din interiorul lui. Din cauza eliminării azotului, a existat pericolul de „fierbere a sângelui”. Leonov era PERFECT CONŞTIENT DE ASTA!
"După 8 minute de zbor liber, am simţit clar că volumul costumului s-a schimbat. Degetele de la mâini nu mai simţeau mănuşile, picioarele pluteau în cizme, dar cel mai important este că nu reuşeam să mă întorc înăuntru", a povestit el.
Aleksei Leonov a reuşit să se răsucească cu capul înainte, s-a prins de marginile sasului şi a reuşit să reintre în capsulă. Şi asta, numai datorită unei forţe fizice extraordinare.
„Nu ştiu cum am reuşit să mă răsucesc în capsulă” . „Nu mai aveam putere să rabd”
ATERIZAREA ÎN REGIM MANUAL, O ALTĂ PREMIERĂ!
În timpul coborârii, nava a început să se rotească, ceea ce a însemnat că aterizarea a trebuit să se facă în regim manual, şi asta pentru prima oară în istoria cosmonauticii.
Frigul le era cel mai mare duşman Nu s-au lăsat!
Ar fi împlinit 96 de ani! Cel mai iubit papă din istoria Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul II: "Sunt fericit, fiţi... VIDEO Aşa ceva nu vezi în fiecare zi! Un câine conduce un scuter la fel de bine ca stăpânul său...