Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la centrala nucleară Cernobîl a explodat și mai bine de 17 milioane de kilometri pătrați au fost afectați de radiații puternice. Au trecut câteva decenii de la producerea acestei mari tragedii din istorie și nivelul de radiații în zonă este în continuare periculos de ridicat.
Orașele din preajma tragediei au fost evacuate după incident şi probabil că nu vor mai fi locuite prea curând, fiindcă reactorul nuclear va genera riscuri timp de aproape trei mii de ani. Zona va putea fi locuită abia în anul 4986!
Cercetorii spun că efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki.
Totuși, specialiștii au descoperit faptul că există un loc pe planetă unde nivelul de radiații este mai mare decât la Cernobîl sau Fukushima (Japonia).
Este vorba despre Insulele Marshall din Oceanul Pacific, un loc unde americanii au testat tot felul de bombe nucleare în perioada Războiului Rece. Datele oficiale confirmă 67 de teste nucleare, desfășurate după Hiroshima și Nagasaki.
Deși acestea au avut loc în perioada 1946-1958, nivelul de radiații în unele zone din Insulele Marshall este și de 1000 de ori mai mare decât la Fukushima sau de zece ori mai mare decât în regiunea radioactivă de la centrala Cernobîl!
Totuși, Insulele Marshall sunt locuite și oamenii de știință desfășoară teste pentru a încerca să determine mai exact la ce pericole se expun cei care au ales să rămână în zonele afectate de radiații.
Vreme caniculară în Franța. Record de temperatură... A cheltuit o mică avere pentru a se transforma într-o păpușă Ken în carne și oase! Cum arăta bărbatul înainte...