Antena Căutare

Filmul distrugerii istoriei: Manastirea Vacaresti, victima regimului comunist din Romania

Un popor adevarat isi respecta istoria si eroii! Un popor adevarat iarta. Dar nu uita. Niciun buldozer nu poate demola constiinta si credinta unui neam. Dar o poate cutremura.

Niciun cutremur nu a produs atatea victime si atatea distrugeri precum regimul comunist din Romania. Sub paravanul unui viitor socialist, trecutul era ingropat de utilaje. Cea mai scumpa victima a fost Manastirea Vacaresti. A rezistat incendiilor si seismelor, dar nu a supravietuit unui plan malefic. A rezistat celor doua razboaie mondiale, dar a cazut intr-un film despre razboi.

In spatele luptelor filmate, are loc un alt razboi, cat se poate de real. Tancurile folosite la filmari incep sa distruga un monument istoric - Manastirea Vacaresti.

Istoria ei incepe in 1716, pe dealul Vacarestilor. Nicolae Mavrocordat, primul domn fanariot al Tarii Romanesti a vrut sa construiasca aici cea mai mare si mai frumoasa manastire ortodoxa din Europa. Pe langa scoala si tiparnita, aici se afla cea mai mare biblioteca din Europa de Sud-Est.

In 1848, manastirea avea sa devina penitenciar. Aici au fost inchisi pana si Tudor Arghezi si Liviu Rebreanu. Chiliile erau celule, dar Biserica ramasese Casa Domnului. In 1973, s-a luat o hotarare incredibila. Autoritatile comuniste au decis salvarea Manastirii. A fost restaurata si urma sa devina ceea ce merita - un monument-muzeu. Dar planurile s-au schimbat dupa cutremurul din 77.

Ceausescu nici nu se hotarase ce sa construiasca in locul manastirii. Poate un tribunal, poate o sala polivalenta. Orice ar fi fost, Manastirea trebuia sa dispara. Demolarea a inceput. Nu cu buldozere, ci cu tancuri.

Sergiu Nicolaescu vazuse in complexul Vacaresti un platou ideal de filmare pentru pelicula sa de razboi: „Noi, cei din linia intai!" Regizorul a pus tunurile pe un monument unic in istoria noastra.

Filmul distrugerii istoriei, intr-un material marca Observator Special!

Urmariti editia integrala a Observatorului Special pe AntenaPlay.ro!

Horoscopul zilei de 11 octombrie, cu Camelia Patrascanu: "Ne manifestam puterea si autoritatea asupra celorlalti&qu... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce-ti rezerva astrele pe 11 octombrie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x