Niciun cutremur nu a produs atatea victime si atatea distrugeri precum regimul comunist din Romania. Sub paravanul unui viitor socialist, trecutul era ingropat de utilaje. Cea mai scumpa victima a fost Manastirea Vacaresti. A rezistat incendiilor si seismelor, dar nu a supravietuit unui plan malefic. A rezistat celor doua razboaie mondiale, dar a cazut intr-un film despre razboi.
In spatele luptelor filmate, are loc un alt razboi, cat se poate de real. Tancurile folosite la filmari incep sa distruga un monument istoric - Manastirea Vacaresti.
Istoria ei incepe in 1716, pe dealul Vacarestilor. Nicolae Mavrocordat, primul domn fanariot al Tarii Romanesti a vrut sa construiasca aici cea mai mare si mai frumoasa manastire ortodoxa din Europa. Pe langa scoala si tiparnita, aici se afla cea mai mare biblioteca din Europa de Sud-Est.
In 1848, manastirea avea sa devina penitenciar. Aici au fost inchisi pana si Tudor Arghezi si Liviu Rebreanu. Chiliile erau celule, dar Biserica ramasese Casa Domnului. In 1973, s-a luat o hotarare incredibila. Autoritatile comuniste au decis salvarea Manastirii. A fost restaurata si urma sa devina ceea ce merita - un monument-muzeu. Dar planurile s-au schimbat dupa cutremurul din 77.
Ceausescu nici nu se hotarase ce sa construiasca in locul manastirii. Poate un tribunal, poate o sala polivalenta. Orice ar fi fost, Manastirea trebuia sa dispara. Demolarea a inceput. Nu cu buldozere, ci cu tancuri.
Sergiu Nicolaescu vazuse in complexul Vacaresti un platou ideal de filmare pentru pelicula sa de razboi: „Noi, cei din linia intai!" Regizorul a pus tunurile pe un monument unic in istoria noastra.
Filmul distrugerii istoriei, intr-un material marca Observator Special!
Urmariti editia integrala a Observatorului Special pe AntenaPlay.ro!
Horoscopul zilei de 11 octombrie, cu Camelia Patrascanu: "Ne manifestam puterea si autoritatea asupra celorlalti&qu... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce-ti rezerva astrele pe 11 octombrie!...