Halloween 2019, sărbătoarea păgână cu ecou în întreaga lume se sărbătărește în fiecare an pe data de 31 octombrie. Halloween dă startul petrecerilor în costume de monștri, iar cinematografele și-au făcut din timp lista de filme de groază. Puțini știu că românii au propria sărbătoare de Halloween, iar ea pică pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.
Halloween 2019. Adevăratul Halloween românesc pică pe 30 octombrie și coincide cu sărbătoarea Sfântului Andrei, răstignit pe o cruce în formă de X și considerat ocrotitorul românilor.
Sfântul Andrei sau Sântandrei are o multitudine de superstiții populare, similare cu Halloween, nopatea terifiantă în care morții se trezesc la viață, și comercializată în aproape toată lumea, inclusiv în România.
Pregătirea pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, care poate fi considerată un Halloween autentic românesc, se face încă din ajun, adică din 29 noiembrie când se practică o serie de ritualuri menite să țină la distanță strigoii și spiritele rele, creaturi și laitmotivuri care se întâlnesc și în tradiționalul Halloween american.
De ce noaptea Sf Andrei este considerată adevăratul Halloween românesc
Tindem să preluăm tot ce vine din exterior, iar sărbătoarea Halloween a devenit un succes și la noi. Însă, înainte de a îmbrățișa alte culturi și obiceiuri, promovate din rațiuni comerciale (sau altele) ale altora, este bine să privim în sânul propriului nostru folclor care abundă în tradiții și superstiții diverse. În plus, dacă avem propria zi a dragostei - Dragobetele- celebrat pe 24 februarie, deși ne dăm în vânt după Valentine`s Day al americanilor (14 februarie), de ce nu am avea și un Halloween al nostru?!
De Halloween-ul românesc, în noaptea strogoilor (Ajunul Sfântului Andrei), se practică o serie de ritualuri provenite din credințe și superstiții ancestrale: se ung ușile, ferestrele cu usturoi contra strigoilor; se apăra vițele cu mac, sare; nu se mătura de teamă lupilor; dacaca este luna plină și cer senin, iarnă va fi moinoasă iar dacă este nor, ploaie, nea, zile vor fi mari; se fac vrăji de aflarea ursitei, de noroc, de dragoste - toate pentru a alunga Răul și a îmbrățișa Binele.
În ziua de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei și adevăratul Halloween românesc, se mănâncă bucate cu usturoi; se ține post până la amiază că să fie iarnă bună, noroc în meserii, viață și sănătate; nu se piaptănă nu se pronunța numele lupului, nu se împrumută din casă, dacă gogoșii de stejar sunt plini, va fi anul viitor ploios; fețele fac vrăji de dragoste; se fac vrăji de întors pentru obiectele furate, pierdute; se pune o crenguță de măr în apa.
De asemenea, în Halloween-ul românesc avem și vârcolaci, creaturi atât de ”apreciate” în Halloween-ul ”extern”. Sfântul Andrei este stăpânânul lupilor, fiind cel care îi protejează pe oamenii atacați de aceste animale, despre care se știe că, în noaptea cu lună plină se transformă în vârcolaci.
Descântecele, incantațiile, sunt, de asemenea, parte din ritualurile săvârșite în adevăratul Halloween românesc. De aceea, sărea descântată și îngropată acum sub ușă de la grajd se dezgroapă de Sangiorz și se da la vaci pentru a fi protejate de lupi și de alte rele.
Ca și o superstiție, de Sfântul Andrei nu se da nimic cu împrumut în această zi, pentru că nimeni să nu fure roadele câmpului, iar copiii pun la înflorit ramuri de măr, păr sau prun pentru a le folosi drept sorcovă, de Sf. Vasile. Fetele și flăcăii pun grâu la încolțit, iar cel al căruia va crește mai frumos va fi cel mai norocos.
Halloween 2019. Pe 31 octombrie, românii sărbătoresc Halloween. Cu această ocazie, nu strică să cunoașteți și corespondentul românesc al acestei sărbători care capătă tot mai multă amploare, de la an la an - Sf. Andrei, adevăratul Halloween românesc.