Ultimele clipe din viața lui Adolf Hitler, înainte de a se sinucide în Berlin, au fost descrise în jurnalul pilotului său, locotenentul-general Han Baur. Fuhrerul i-ar fi oferit un cadou acestuia și i-ar fi refuzat ideea de a încerca să se salveze.
Hans Baur a fost unul dintre oamenii în care Hitler a avut cea mai mare încredere. Jurnalul acestuia conține fotografii rare cu Fuhrerul, precum și o însemnare despre ultimele clipe de viață ale lui Hitler, din 30 aprilie 1945.
„Hitler a venit la mine și mi-a luat ambele mâini în mâinile lui. Mi-a spus: «Baur, vreau să îmi iau rămas bun de la tine. A venit momentul. Generalii m-au trădat, soldații mei nu vor să continue și nici eu nu pot să continui»”, arată jurnalul pilotului.
- CITEȘTE ȘI: Doi vecini au ucis, împreună, 76.000.000 de oameni. ”Beau cafeaua calm, citeau ziare, fumau pipe"
„Am încercat să îl conving că încă mai sunt avioane disponibile și că îl pot duce în Japonia sau Argentina sau la unul dintre șeici, deoarece toți erau amabili cu el, datorită poziției lui în privința evreilor”, a mai scris piotul.
Adolf Hitler, însă, nu ar fi fost de acord cu ideea pe care i-a prezentat-o Hans Baur.
„Războiul va lua sfârșit odată cu căderea Berlinului, iar eu rămân în picioare ori cad odată cu Berlinul”, i-a răspuns Hitler pilotului, potrivit acestui jurnal.
Apoi, Fuhrerul ar fi spus: „Un bărbat trebuie să își găsească curajul pentru a face față consecințelor – așa că îi pun capăt acum. Știu că mâine milioane de oameni mă vor blestema – acesta este destinul meu”.
„Rușii știu foarte bine că mă aflu în acest buncăr și îmi este teamă că vor ataca cu gaz. În orice caz, îi pun capăt astăzi”, i-ar mai fi spus Hitler pilotului Han Baur.
Apoi, Hitler i-ar fi oferit lui Baur un tablou valoros de-al său, în semn de mulțumire pentru cei 12 ani de serviciu, după care, la scurt timp, s-a sinucis alături de soția lui, Eva Braun.
Cine era Hans Baur, cum s-a împrietenit cu Hitler și ce s-a întâmplat cu el după moartea Fuhrerului
După ultima lui discuție cu Hitler, Baur a fost împușcat, în încercările lui de a se salva, motiv pentru care a rămas fără un picior. Apoi, el a petrecut un deceniu într-o închisoare sovietică, unde a fost torturat pentru a oferi informații despre Adolf Hitler.
Deși s-a numărat printre apropiații lui Hitler, Hans Baur a susținut că nu a fost implicat în politica celui de-al Treilea Reich și că a fost doar „pilot”.
Baur, care a supraviețuit Primului Război Mondial ca aviator a devenit apoi unul dintre primii piloți ai companiei germane Luft Hansa. El a transportat mai mulți miniștri ai celui de-al Treilea Reich și lideri ai mai multor state, printre care s-a numărat și Benito Mussolini.
Hans Baur a devenit prietenul lui Adolf Hitler la începutul anilor 1930, când a fost angajat ca pilot pentru a-l susține pe Fuhrer în campania lui prin Germania. La doar trei ani de la întâlnirea lor, Hitler i-a fost cavaler de onoare lui Baur.
Liderul nazist i-a dăruit o mașină lui Hans Baur, când acesta a împlinit vârsta de 40 de ani.
Jurnalul lui Hans Baur a fost reeditat și relansat în limba engleză, cu titlul „I was Hitler's Pilot” („Eu am fost pilotul lui Hitler).
S-a dovedit! Oamenii care înjură sunt inteligenți, onești și prieteni de nădejde: %$%^$!... ”Păcală în lună”, primul desen animat românesc, lansat acum 99 de ani. Cum arăta și despre ce era...