Imnul Frantei, modificat pentru o cauza umanitara

O televiziune din Franta a modificat versurile Marseillezei pentru ca afecta imaginea teledonului pe care il organiza.

O televiziune din Franta a organizat in satul Lons-le-Saunier un teledon pentru a ajuta copii bolnavi. In debutul emisiunii s-a intonat imnul Frantei, insa doua din versurile refrenului au fost omise.

Explicatia a venit imediat din partea lui Daniel Patte, producatorul delegat: „Avem un imn frumos, insa faceam o emisiune despre copii bolnavi si probleme genetice. Mi s-a parut deplasat ca in debut sa cantam „un sange impur sa inunde campiile (un sang impur abreuve nos sillons)" in acest context".

Opinia publica nu a fost impresionata si a dat tonul unui indelung val de critici: „Imnul trebuie intonat asa cum a fost scris sau deloc; nu il putem modifica" a spus un veteran de razboi.

Marseilleza, imnul national al Frantei, nu are decat tangential legatura cu orasul de pe malul Mediteranei. Versurile ei au fost scrise de Claude-Joseph Rouget de Lisle, un capitan in garnizoana orasului Strasbourg, in noaptea de 25 spre 26 aprilie 1792. La origine, imnul reprezenta un cantec de razboi pentru Armata Rinului condusa de baronul Dietrich (primarul Strasbourg-ului) in razboiul contra Austriei, inceput pe 20 aprilie 1792.

Francois Mineur, viitorul conducator al armatelor lui Napoleon din Egipt si Italia a adus cantecul in Marseille, acolo unde trupele din oras l-au adoptat imediat. De altfel, la intrarea triumfala a armatei franceze in Paris (30 iulie 1972) soldatii din orasul din Provence (Marseille) au cantat cu cel mai mare patos marsul de lupta, asa ca toata lumea l-a botezat Marseilleza.

Foto: Hepta

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri