De Kronstadt și Hermanstadt s-a mai auzit. Sunt denumirile purtate de unele dintre cele mai populare orașe românești, respectiv Brașov și Sibiu, în vremuri în care ținutul românesc avea să fie ocupat în număr mare de comunități de sași. Sibiul s-a numit Hermanstadt până în 1919. Însă URSS-ul își pune amprenta în cel mai drastic mod asupra numelui oraşului Brașov. Sibiul scapă. Motivul? Salamul de Sibiu!
Salam de Stalin? Nu, nu sună bine! Sibiul a rămas Sibiu, Brașovul a devenit Stalin
În anul 1950, ruşii au denumit 14 oraşe din toată Europa "Stalin", după numele dictatorului. În România ar fi fost vizat iniţial Sibiul, dar comuniştii au considerat că nu sună bine Salam de Stalin şi astfel „onoarea“ a revenit Braşovului, scrie Adevărul. Ca să nu se creadă că ruşii au impus acest lucru, s-a fabricat un document print care muncitorii din Braşov cereau insistent ca oraşul să poarte denumirea de Stalin.
(*Documentul prin care "se cerea" schimbare numelui orașului)
Pe muntele Tâmpa a stat scris, din brazi, numele lui Stalin
Pe 19 august 1950 cererea apărea în ziarul "Drum nou", pe 22 august 1950 era dat decretul de schimbare al numelui, iar pe 25 august acelaşi an, "Drum nou" publică “salutul călduros” al Guvernului şi Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (viitor Partid Comunist Român) vizavi de schimbarea numelui din Braşov în Oraşul Stalin.
Pe muntele Tâmpa a fost scris din brazi numele lui Stalin pentru ca toată lumea să salute schimbarea. După zece ani, în 24 decembrie 1960, Braşovul şi-a recăpătat denumirea originală.
Nici echipa de fotbal nu a scăpat de "rebranduire". FC Brașovul de astăzi juca în divizia A, pe 28 septembrie 1957, sub denumirea Dinamo Oraș Stalin, împotriva FC Dinamo București. Scor. 0-3.
Și Poiana Brașov și-a schimbat denumirea în acea perioadă și s-a numit, până în 1960, Poiana Stalin.
Articolul 1, Constituţia Republicii Populare Române din 1952
ORAŞUL STALIN
În anii 1950, după “Cortina de Fier", existau 14 oraşe care îl omagiau pe Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul URSS-ului, toate schimbându-și numele în Stalin.
Stalingrad (actualul Volgograd din Rusia) e cel mai celebru. Acolo, cel de-al Doilea Război Mondial şi-a schimbat cursul, iar cam-compas nu mai era Moscova, ci Berlin. Acest lucru a făcut posibil ca după încheierea războiului şi instalarea de către sovietici a comunismului în Europa de Est, să existe un Stalinstadt (actual Eisenhuttenstadt) în Republica Democrată Germană, un Stalin (actual Varna) în Bulgaria, un Stalinograd (actual Katowice) în Polonia, un Stalino (actual Doneţk), în Ucraina, un Stalinvaros (actual Dunaujvaros) în Ungaria sau un Qyeteti Stalin (actual Kucova) în Albania.
Surse: adevarul.ro, Wikipedia, istorieevanghelica.ro, prinbrasov.com
India doboară toate recordurile și inaugurează cea mai înaltă statuie din lume: “Am construit-o de două ori mai mare dec... Catedrala Mântuirii Neamului, aproape gata! Ca să monteze turla-clopotniță au dat comandă de o macara de 600 de TONE, în...