- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De-o vârstă cu catedrala Notre-Dame din Paris, Biserica Neagră din Brașov, o construcție gotică faimoasă, a fost incendiată pe 21 aprilie 1689, atunci când flăcările au cuprins acoperișul și mobilierul din interior. Din acel moment, ruina înnegrită de fum a fost botezată ”Biserica Neagră”. Pentru terminarea sa a fost nevoie de aducerea unor meșteri hanseatici din Danzig, pentru că cei locali nu puteau închide bolți atât de mari...
În după-amiaza zilei de 21 aprilie 1689, focul izbucnește în Brașov. Pleacă de pe Ulița Funarilor (actuala stradă a Castelului), iar vântul puternic, întețit parcă pentru a ajuta incendiul, îl propagă rapid. E afectată întreaga parte a orașului dinspre Tâmpa. Dar focarele nu-s numai aici. Se ajunge în Târgul Cailor (G. Bariț) ori pe strada Porții. Practic, în câteva ore, întreg Brașovul este cuprins de flăcări. Turnul Alb, Turnul Negru, Casa Sfatului sunt distruse. Flăcările ajung la Biserica Sfânta Maria.
Stampă a Braşovului dinaintea incendiului din 1689. Pe rândul din faţă, de la stânga la dreapta: Bastionul Aurarilor, Poarta Vămii (în dreptul ei, în fundal, Poarta Ecaterinei), Bastionul Curelarilor. Pe dealul din dreapta, Turnul Negru (cel subţire) şi Turnul Alb. În fudal, pe centru: Casa Sfatului şi Biserica Sf. Maria (Neagră după incendiul din acelaşi an). În stânga, pe linia zidului: Bastionul Funarilor (Frânghierilor), două turnuri de pulbere, Bastionul Ţesătorilor de la care porneşte un zid înspre Tâmpa cu Turnul Cuţitarilor)
Ridicată pe locul unei biserici romane ceva mai vechi, distrusă în marea invazie tătară de la 1241, construcția noului lăcaș de cult a pornit la drum în 1383, când Brașovul cunoștea o perioadă de dezvoltare economică, dar și culturală extrem de puternică. Invazia turcilor de la 1421 a întrerupt lucrările. Urmează cutremurul din 1471, din cauza căruia turnul sudic nu mai este construit până la înălțimea planificată. 1477 este anul oficial al încheierii construcției, iar la 1499 se menționează o orgă nouă. Biserica, inițial romano-catolică, primește hramul Sfânta Maria. Apoi, la jumătatea secolului al XVI-lea reforma protestantă pătrunde în Transilvania, în 1542 celebrându-se prima slujbă evanghelică-luterană.
Marele incendiu din 21 aprilie 1689 atinge și biserica parohială. Îi distruge acoperișul și mobilierul din interior. Doar piatra rezistă. Ruina înnegrită de fum dă naștere noi denumiri: Biserica Neagră. Se dorește extinderea sa, pentru a face față numărului cât mai mare de enoriași. Numai că meșterii locali nu mai știu să ”închidă” bolții de dimensiuni atât de mari. Așa că sunt chemați unii din orașul hanseatic Danzig (Gdansk-ul de azi). Între 1836 și 1839, firma berlineză ”Buchholz” instalează și o orgă superbă, cu 4.000 de tuburi, ce supraviețuiește până azi.
Biserica Neagră rămâne, și în zilele noastre, cel mai mare edificiu în stil gotic din sud-estul Europei, cu 89 de metri lungime și 38 lățime.
Visul prezicătoarei Maria Ghiorghiu dinaintea incendiului de la Notre Dame: „Să ne rugăm la Bunul Dumnezeu și la Măicuța... Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!......