Selecționerul Anghel Iordănescu a trăit alături de Naționala României victorii, înfrângeri, speranțe și, mai ales, ani întregi pe care și i-a dedicat fotbalului românesc. La o analiză mai atentă, e interesant de „scos în față” un detaliu: de foarte multe ori, echipa antrenată de Iordănescu a pierdut „la minut” meciuri importante. Practic, situația de vineri seara, în care scorul s-a schimbat tocmai în minutul 89 prin execuția de excepție a francezului Payet nu este una singulară. Ci doar „una trasă la indigo”, dacă vreți.
Blestematul minut 89
Echipa naţională de fotbal a Franţei a câştigat, vineri, meciul cu reprezentativa României, în deschiderea Campionatului European din Franţa, scor 2-1, în grupa A. Olivier Giroud a deschis scorul în minutul 57, Bogdan Stancu a egalat din penalty în minutul 65, iar Payet a marcat în minutul 89. Adică în penultimul minut al celei de-a doua reprize. Anghel Iordănescu, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a declarat după înfrângere, că este dureros şi trist să primeşti gol pe final de meci, dar execuţia lui Dimitri Payet a fost una fabuloasă.
Iordănescu: ”Este dureros şi trist să primim gol în minutul 89!”
Selecționerul a mai amintit de faptul că echipa Franței este una alcătuită din jucători de calibru, care știu să-și apere terenul și care este mereu determinată să foe pe locul I.
”Este greu, este dureros şi trist, să primeşti gol la acest nivel în minutul 89. Vreau să le mulţumesc jucătorilor. Franţa este o echipă cu posesie, cu jucători de mare calitate, care oricând pot să provoace dezechilibru în momente unu la unu.
Am primit un gol fabulos, care nu poate să vină decât de la un jucător de mare valoare. Oftez, pentru că este greu să-i determin pe jucători să ridice capul din pamânt, sunt foarte trişti în vestiar", a completat Iordănescu.
Răsturnări de situație în „ultimul minut”: cronologia eșecurilor
Efectiv nu se poate să nu observi dramă sportiva a acestui om, mereu acolo, lângă, la un minut, la o ieșire, la un corner de victorie, mereu trimis la loc în ultima secundă. Surprins de o lovitură neașteptată de-a adversarului, în momente când alții deja îi trimit poate, felicitări pe telefon pentru victorie. Și seara de vineri nu a fost unică, ci doar o reiterare a atâtor situații similare.
1994 - Aproape direct de intrarea într-o legendă, cu cea mai frumoasă generație pe care România o va avea vreodată în fotbal, poate. Gol stupid Kenneth Andersson în minutul 115, pe când noi aveam și om în plus.
Acum 22 de ani, toți românii au fost alături de "Generaţia de Aur" a fotbalului românesc în cel mai important meci din istorie, cu Suedia, în sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite
10 iulie 1994 este data la care România a fost la cîteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii. Era minutul 115 atunci când „vikingul blond” Andersson a înscris în poarta lui Florin Prunea, portarul din acel meci al "tricolorilor". Jucătorii lui Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, cînd Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat.
2003 - Aproape de cea mai frumoasă, imposibilă revenire a României într-o campanie de calificare, de salvarea unei generații.
România-Danemarca este duelul pe care Iordănescu nu îl poate uita. În 2003, națională României a trăit cel mai negru coșmar, iar de la extaz la agonie a fost un pas. De fapt, un gol. În minutul 94 eram calificați la Euro 2004. Câteva secunde mai târziu totul s-a șters. O revenire scurcircitată de golul lui Martin Laursen în minutul 95, după patru ocazii ratate ale noastre.
2016 - Și, în sfârșit, la 66 de ani, la retragere, cu toate reflectoarele pe el, pe Anghel Iordănescu, aproape de rezultatul de care avea nevoie că să își primească ieșirea meritată, iar ai noștri să înțeleagă că se mai poate și fără capul plecat?
Gol Dimitri Payet în minutul 89 în meciul România-Franța. Iordănescu a rămas la fel de vertical ca întotdeauna, a recunoscut că tricolorii au jucat bine și că „ultimul gol” a fost unul excepțional.
Acesta este „traseul eșecurilor la minut” al lui Anghel Iordănescu, un antrenor excepțional, pe care mulți îl asociază în ultimul timp cu „iconițe” făcătoare de minuni, uitând că au în față un om care prin muncă și efort a reușit, de multe ori, imposibilul. Și pe lângă victorii, a trăit, ca în fiecare joc de altfel, „înfrângeri nu la minut”, ci în ultimul minut.