Undeva, în nordul Lituaniei, se află un deal pe care au fost înfipte aproape 100.000 de cruci.Locul a ajuns să simbolizeze astăzi tăcută îndurare a creştinilor faţă de greutăţile pe care le-au avut de întâmpinat de-a lungul istoriei.
Nimeni nu știe de unde a început totul, însă toată lumea știe ce simbolizează aceste cruci înălțate spre cer. În vremuri grele, în care creștinii din această zonă a lumii erau prigoniți, aceștia își aduceau ofranda pentru Dumnezeu și o așezau pe dealul care devenise un loc de pelerinaj neobișnuit.
Legenda spune că primele cruci au apărut pe pajiștea ce aparține localității Siauliai în anul 1831, imediat după o revoltă a creștinilor lituaniei și polonezi aflați pe acele meleaguri. Cu mai puțin de 50 de ani în urmă, Lituania fusese anexată de Imperiul Rusesc, nemulțumirile erau mari, oamenii începeau să-și strige necazul. Pentru că opresiunea era atroce, creștinii au început să-și exprime suferința într-un mod mai puțin obișnuit.
Sunt persoane care spun despre acest deal acoperit de cruci că aduce sănătate și împăcare sufletească celui care crede în Dumnezeu: „Unii dintre noi s-au vindecat de boli după ce au fost pe Dealul Crucilor, iar necazurile sufletești i-au părăsit după ce au vizitat acest loc”, a mărturisit unul dintre localnici.
Până acum, nimeni nu a reușit să numere cu exactitate crucile aflate la Siauliai. Este cert că sunt peste 100.000, iar numărul continuă să crească pentru că cei mai mulți dintre creștini aduc cruci sau simboluri religioase, care sunt așezate acum atenție pe dealul lui Dumnezeu.
La 7 septembrie 1993, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat şi s-a rugat pe Dealul Crucilor, declarându-l un loc al păcii, al speranţei şi al sacrificiului. În anul 2000, un schit franciscan a fost inaugurat în apropierea Dealului. Dealul a rămas până astăzi independent, sub jurisdicţia nimănui, deci fiecare creştin poate să aducă propria cruce şi să o aşeza unde doreşte.