Data de naștere a celui mai mare dramaturg român a rămas și astăzi o adevărată controversă. Deși pe certificatul de naștere figurează ziua de 1 februarie, nenea Iancu e sărbătorit pe 30 ianuarie.
La școală înveți simplu: s-a născut oe 1 februarie 1852, în Haimanale, județul Prahova. Totuși, se pare că lucrurile nu stau chiar așa.
Există un singur document oficial, adică certificatul de botez, găsit în anii 1970 la Arhivele Statului. De aceea, s-a convenit că aceasta este data corectă.
Totuși, un critic și istoric literar pe nume Șerban Ciocolescu decide să devină caragialeolog și pune cap la cap diferite amintiri și memorii ale marelui dramaturg.
Cum a murit Caragiale super fericit, făcând amor cu fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea! CELLA tras pe ultimul drum
Având această bază, ajunge la concluzia că al nostru Caragiale s-a născut, de fapt, pe 30 ianuarie. „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie”.
Caragiale, alături de poetul George Coșbuc
Totuși, în lipsa unui document care să ateste concret această dată, genialul nostru dramaturg a fost mereu sărbătorit la două zile distanță.
Lucruri mai puțin știute despre Caragiale:
Premiantul care nu a terminat liceul
A fost premiant, dar nu a terminat niciodată liceul. Din cauza problemelor financiare se vede nevoit să se apuce de negustorie. Deschide astfel vesita berărie Gambrinus, în apropiere de Calea Victoriei.
A fost acuzat de plagiat atunci când a lansat „Năpasta”, dar a câștigat procesul datorită avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Coleg de redacție cu Eminescu și Slavici
Mai mult decât atât, se pare că a fost coleg de redacție cu Eminescu și Slavici. Ședințele erau aprinse, căci cei trei cu greu cădeau de acord asupra diferitelor chestiuni.
Marele dramaturg era extrem de critic cu sine (sura foto: centenarcaragiale.radio3net.ro)
Fiindcă era foarte critic cu sine, Caragiale a părăsit în scurt timp redacția, spunând că este incapabil să scrie la gazetă. Eminescu a încercat să-i spună să aibă răbdare, căci nu a dat tot ce avea mai bun.
Proprietar de berării
Deschisă inițial pe Calea Victoriei, în anul 1901, berăria Gambrinus . Ulterior, aceasta a fost mutată la parterul Hotelului Cișmigiu. Aici veneau ziariști, scriitori, politicieni și artiști.
A mai avut o berărie pe strada Gabroveni („Mihalcea și Caragiale”) și una la Bacău.
Ultimele 42 de minute alături de formația "The Beatles" au fost întrerupte de poliție! Legenda s-a înălțat pe ... El este bărbatul care se transformă în copac! Medicii din întreaga lume sunt șocați...