Antena Căutare

Locuieşti aici de când te ştii, dar nu-i cunoşti istoria! Iată de unde vin numele cartierelor din Bucureşti

Fie că te-ai născut în Bucureşti, ai crescut, te-ai jucat alături de prieteni şi ţi-ai cunoscut marea iubire aici, fie că ai venit în perioada studenţiei şi nu ţi-a mai venit să pleci, trebuie să cunoşti asta.

Galerie
Cartierul Cotroceni

Fie că te-ai născut în Bucureşti, ai crescut, te-ai jucat alături de prieteni şi ţi-ai cunoscut marea iubire aici, fie că ai venit în perioada studenţiei şi nu ţi-a mai venit să pleci, trebuie să cunoşti asta.

Cartierele din Bucureşti "ascund" o istorie interesantă. Ce poveste are numele zonei în care locuieşti?

Cotroceniul se numeşte astfel de la regionalismul „a cotroci“, care înseamnă „a scotoci“, „a scormoni“.

Legenda cartierului Colentina spune că această denumire vine de la „colea-n-tină“, cu referire la locul unde Matei Basarab i-ar fi fugărit pe turci, într-o bătălie. O vreme s-a numit şi „Olintina“.

Articolul continuă după reclamă

Depre zona Crângaşi, istoria spune că a existat cândva o prelungire din Codrul Vlăsiei, un crâng. Aici trăiau crângaşii.

Drumul Taberei se numeşte aşa datorită lui Tudor Vladimirescu. În 1821, intră în Bucureşti pe la vest şi îşi aşază aici tabăra de panduri.

Ca un paradox cu situaţia actuală, Ferentariul a primit unul dintre cele mai rafinate nume din Bucureşti, originea lui venind din latină („Ferentarius“ – soldat din infanteria uşoară a legiunilor române). Unii spun că aici s-ar fi aflat câmpul de exerciţii al ferentarilor, din oastea lui Mihai Viteazul.

„Ghencea“ este un nume provenit din limba turcă. Pe vremea fanarioţilor, Ghenci-aga era şeful arnăuţilor din garda domnească. Aici s-a ridicat o biserică, Biserica Ghencei.

Strada Lipscani, unul dintre cele mai celebre locuri din Bucureşti, se numeşte astfel datorită negustorilor veniţi cu lucruri aduse de la târgul din Leipzig.

Despre cartierul Militari se spune că ar fi fost botezat aşa pentru că era zonă de instrucţie militară şi unde o vreme a funcţionat „Pirotehnia Armatei“.

Cartierul Titan îşi are denumirea de la fabrica de ciment „Titan“, construită la începutul secolului 20.

Sursa: historia.ro

Citește și:

Cum a obținut Bucureștiul certificatul de naștere acum 555 ani!

Bucureştiul, oraşul cu nume de legendă

Povestea Hanului lui Manuc

Istoria World Trade Center din București!

Poveştile groazei din Centrul Vechi

Poveşti neştiute despre vechiul Bucureşti

Tu ştiai asta despre corpul tău? Şase lucruri UIMITOARE pe care le facem fără să ne dăm seama... VIDEO: Imagini care vorbesc de la sine! A filmat CUTREMURUL exact sub picioarele lui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x