Scriitorul antic Iosephus Flavius (sau Flavius Josephus), cunoscut de români și ca Iosif Flaviu (37 e.n.- 100 e.n.), a fost un istoric evreu din primul secol, cu origini regale. În scrierile sale, acesta a descris primul război dintre evrei și romani, din anii 66-70, dar și Marea Revoltă a Evreilor de la începutul Erei noastre. De asemenea, acesta a descris în amănunt cum a fost omorât Ioan Botezătorul de către regele Irod Antipa.
Potrivit acestuia, sfântul și-a găsit sfârșitul la Maherus, un loc de pe vârful unui deal din Iordania, aflat la douăzeci și cinci de kiloemtri de biblicul râu Iordan. De curând, la Maherus, arheologii au dat peste ceea ce par a fi ruinele curții regelui Irod, cel care l-a decapitat pe Sfântul Ioan Botezătorul
Arheologii au descoperit locul în care a fost decapitat Ioan Botezătorul
Regele Irod Antipa a început să se teamă tot mai mutl de influența și de admirația de care se bucura Ioan Botezătorul în rândul populației, așa că a decis să îl execute, potrivit scrierilor lui Iosif Flaviu.
De fapt, conducătorul ar fi ajuns chiar să să creadă că Ioan Botezătorul era, de fapt, Iisus. Însă, potrivit Bibliei, povestea este una mult mai complicate de atât și arată faptul că Irod a fost executat atunci când fata Irodiadei, partenera sa de viață, i-a cerut acest lucru, în schimbul unui dans.
Potrivit Bibliei, Irod urma să își unească destinul cu Irodiada, dar Ioan Botezătorul ar fi criticat acest lucru, considerându-l nepotrivit. La nunta celor doi, fiica femeii, pe nume Salomeea, l-a impresionat pe viitorul său tata vitreg cu un dans ieșit din comun.
La Maherus, arheologii au dat peste ceea ce par a fi ruinele curții regelui Irod, cel care l-a decapitat pe Sfântul Ioan Botezătorul
Drept răsplată, acesta i-a promis că îi va oferi orice își dorește, iar fata (îndemnată de mama ei, dornică de răzbunare) a cerut capul lui ioan Botezătorul. Văzând că nu există cale de întoarcere, acesta a fost nevoit să își țină promisiunea.
citește și: Așa arăta, de fapt, Iisus Hristos? Experții cred că fața Mântuitorului nu arăta ca imaginea din icoane
De curând, la Maherus, arheologii au dat peste ceea ce par a fi ruinele curții regale unde Salomeea a dansat, potrivit lui Győző Vörös, responsabilul proiectului de cercetare din zonă. Mai mult decât atât, specialistul susține că tot aici s-ar găsi inclusiv urme ale tronului pe care a stat regele Irod Antipa.
La scurt timp după aceste dezvăluiri, oamenii de știință s-au divizat în două tabere. Unii sunt de părere că descoperirea este cât se poate de reală și posibilă, în timp ce alții aleg să rămână sceptici, informează cei de la Science Alert.
Maherus: ruinele curții regelui Irod, cel care l-a decapitat pe Sfântul Ioan Botezătorul