- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O regiune de 100.000 de km pătrați, adică jumătate din România, n-a mai văzut o picătură de ploaie de 400 de ani. Pe toată suprafața Terrei nu mai există așa ceva. ”Locul arată exact ca pe Marte!”, spun localnicii. 800 de kilometri față de Santiago, nițeluș sub Tropicul Capricornului, lângă Pacific. Deșertul Atacama, Chile
”Juan, aici când plouă tată?”, vine întrebarea.
”Înainte de a mă naște, n-a plouat niciodată. Nici îniante de a se naște mama. Ori bunica. După ce voi muri, nu va ploua niciodată”, spune Juan.
Nu-i dialog dintr-o piesă de teatru abstractă. Reporterul stă de vorbă cu Juan Rojas. Chile, Deșertul Atacama, locul unde n-a mai căzut o picătură de ploaie de peste 400 de ani. Adică de pe vremea lui Mihai Viteazul!
Sunt multe locuri de pe Terra ce se duelează pentru titulatura de ”cel mai arid loc de pe Pământ”: Egiptul vine cu Aswanul, etiopienii aduc Afarul, Iranul se laudă cu Lut. Se vorbește și despre Valea Morților, California. Dar nicăieri nu-i ca aici, la 800 de kilometri de Santiago, un cioc de barză sub Tropicul Capricornului, lângă Pacific. Suprafața e uriașă, cam jumătate din România. ”Sunt locuri, de patru secole, n-au văzut nici o picătură de apă”, spun specialiștii. Pentru omologare, e nevoie de un milimetru pe metru pătrat, dar nici acesta n-a picat! ”Foehn”-ul e denumirea fenomenului care a dus la ariditate, propriu regiunilor apropiate unei mase oceanice. Umiditatea formată în Amazon se ciocnește cu Anzii și devine caldă și seacă. Rezultatul e...Atacama! Temperaturile variază enorm, noaptea jungând și la minus 25 de grade! Dar nu toate veștile provenite de aici sunt negative. Pentru că Deșertul dă cel mai frumos cer. Proximitatea cu Ecuatorul e și mai interesantă, oferind o panoramă stelară perfectă. Așa că aici au fost instalați ”ochii lumii”, o pădure de telescoape.
Sunt 66 de antene, dintre care 50 au diametrul de 12 metri, cu 400 de oameni la supraveghere, ceea ce aduce și mai mult cu Planeta Marte. Iar dacă adăugăm și competițiile sportive organizate aici - din 2009 vorbim și despre etape din Raliul Dakarului, locul parcă nu mai este la fel de nesuferit, nu?