- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
După ce au analizat atent probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, o echipă de cercetători a descoperit că multe dintre probe prezintă inclusiv microparticule de plastic. Practic, pentru prima oară în istoria omenirii, bucăți de până la 5 milimetri diametru s-au găsit în sângele unor oameni.
Probele au fost luate de la 22 de adulți sănătoși și în sângele a 17 dintre aceștia s-au găsit microparticule de plastic, ceea ce indică un procent de peste 77 %. Descoperirea a scos la iveală o problemă îngrijorătoare.
Citește și: Semne că ai circulația sângelui deficitară. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Microparticule de plastic au fost descoperite în sângele unor oameni perfect sănătoși
„Studiul nostru este, de fapt, primul indiciu cu privire la faptul că avem particule de polimer în sânge - este un rezultat extrem de important. Însă, trebuie să extindem cercetarea şi să creştem numărul probelor și să analizăm numărul de polimeri evaluaţi și nu numai", a declarat profesorul Dick Vethaak de la Vrije Universiteit din Amsterdam, Ţările de Jos, pentru cei de la the Guardian, citează dailymail.co.uk.
Citește și: Pielea micuței Harper Foy arată ca de plastic. De ce condiție suferă fetița de doar 5 ani
Studiul cercetătorilor a fost publicat și în jurnalul Environment International și a testaat cinci tipuri de plastic. Așa a ieșit la iveală faptul că mai bine de 50% dintre probele de sânge conțin tereftalat de polietilenă (PET), ce este folosit, de exemplu, pentru obținerea sticlelor din plastic pentru băuturi. O tremie din probele de sânge analizate au prezentat urme de polistiren și în jur de 23% au conținut polietilenă, ambele fiind folosite tot în industria ambalajelor pentru alimente și diferite produse.
Totuși, ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că unele persoane aveau în sânge chiar și trei tipuri diferite de microparticule de plastic. Potrivit specialiștilor, efectul asupra sănătății nu este cunoscut, însă un studio publicat anul trecut arăta că pot apărea alergii și alte probleme la nivelul celulelor umane, generând astfel boli și anomalii.
„Marea întrebare este ce se întâmplă în corpul nostru. Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt acestea transportate către anumite organe și trec astfel de bariera hematoencefalică? Şi sunt aceste niveluri suficient de mari pentru a cauza declanșarea unei boli? Trebuie urgent să finanţăm cercetări suplimentare pentru a putea afla răspunsul la aceste întrebări", a precizat profesorul Dick Vethaak, care este de părere că trebuie făcute cercetări în acest sens.
Rezultatele acestui studiu evidențiază încă o dată ceea ce numeroase organizații pentru protecția mediului arată de mai mulți ani: pericolul la care se expun oamenii din cauza producției și consumului exagerat de plastic.
O fetiță a ajuns la spital cu simptome de răceală și medicii i-au pus un diagnostic crunt. Ce avea, de fapt, micuța... Când este mai ieftin să speli hainele la mașina de spălat. Momentul în care aparatul consumă mai puțină energie electric...