Mona Lisa sau Gioconda, aşa cum mai este denumită, este - fără drept de apel - cea mai cunoscută pictură a lumii. Şi, dacă nu aţi ajuns încă la Luvru, să o vedeţi cu ochii dumneavoastră, v-aţi putea imagina că este uriaşă. Deloc. Are 77 de centimetri înălţime şi 53 de centimetri lăţime. E cât o revistă de dimensiuni mai mari, dacă vreţi.
Însă, pe cât de redusă în dimensiuni este, pe atât de multe controverse a născut de-a lungul secolelor. În primul rând, cine este, de fapt, această Mona Lisa. Variante sunt destule. Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că în tablou este reprezentat însuşi Leonardo Da Vinci. Ca şi cum marele creier al Renaşterii nu avea ceva mai bun de făcut decât să se îmbrace în femeie şi să-şi facă un autoportret. Ca să nu mai menţionăm faptul că Leonardo a început să picteze tabloul după ce împlinise 50 de ani. Deci, exclus. O altă variantă este că ar reprezenta-o pe Lisa del Giocondo şi a fost un portret comandat de familia acesteia. Şi mai există o variantă. Mona Lisa era, de fapt, o doamnă foarte măritată din Florenţa, de care se îndrăgostite Giuliano Magnificul. Adică cel mai puternic membru al familiei Di Medici.
Alţi oameni de ştiinţă au mers mai departe şi au analizat-o pe Mona Lisa la microscop. Vă daţi seama că a răsărit o nouă serie de teorii. Prima dintre ele susţine că tabloul conţine o grămadă de coduri. Gioconda are litere înscrise în ochi, iar în fundal sunt pictate tot felul de numere pe care nimeni nu ştie cum să le folosească. Potrivit altei teorii, Mona Lisa arăta altfel atunci când a fost pictată de Leondardo. Altfel de ce ar avea atât de multe straturi de vopsea? În fine, dacă s-ar fi obosit să studieze tehnica de pictură a vremii, ar fi ajuns la concluzia că vopselurile folosite cereau să fie suprapuse de nenumărate ori. Practic, vorbim despre un tablou realizat în aproximativ 3 mii de ore de muncă. Cea mai simpatică teorie este cea potrivit căreia Mona Lisa a fost alterată de Biserică. De ce? Pentru că nu avea nici gene, nici sprâncene. Leondaro le-ar fi pictat, însă preoţii i-au cerut să le acopere, pentru că sunt prea sexy.
Să nu-i uităm pe savanţii care s-au ocupat de starea de sănătate a Giocondei. Nu râdeţi, chiar s-a întâmplat. Aşa că după ce au studiat pictura din secolul al 16-lea, oamenii de ştiinţă au descoperit că avea colesterolul mărit şi bila leneşă. Cum au reuşit să depisteze aceste probleme? Au analizat culoarea pielii Monei Lisa. Adică vopseaua veche de secole.
Încheiem cu un fapt cât se poate de real din istoria Giocondei. În anul 1911 a fost furată din muzeu de un pungaş mărunt. Acesta s-a deghizat în muncitor, a intrat în clădire, a tăiat tabloul, l-a ascuns sub salopetă şi a plecat liniştit. A fost arestat doi ani mai târziu, în timp ce încerca s-o vândă pe Mona Lisa unui comerciant de artă.
A reușit imposibilul! Cristiano Ronaldo a salvat viața unui copil. Golul fotbalistului l-a trezit din comă... Cum să scapi de teme! O școală a găsit cea mai tare soluție!...