Antena Căutare

O boală gravă ar fi ajuns în Europa din cauza unui călugăr! Locul uluitor în care i-au fost găsite rămășițele

O boală gravă ar fi ajuns în Europa din cauza unui călugăr franciscan, ale cărui rămășițe bine conservate au fost găsite în Ecuador.

O boală gravă ar fi ajuns în Europa din cauza unui călugăr franciscan, ale cărui rămășițe bine conservate au fost găsite în Ecuador.

Un medic legist, antropolog şi paleontolog, Philippe Charlier, susține că mumia acestui călugăr ar putea reprezenta cel puțin un indiciu în privința răspândirii bolii din America în Europa.

Corpul mumificat datând din secolul al XVI-lea, descoperit în Ecuador,
prezintă semne ce permit detectarea originii artritei reumatoide şi înţelegerea modului în care aceasta s-a răspândit.

Philippe Charlier s-a deplasat în Quito pentru a analiza rămăşiţele acestui „pacient", în cadrul laboratorului Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural (INPC).

Potrivit INPC, ar fi vorba despre mumia unui călugăr de origine spaniolă. Însă, studiile în curs de desfăşurare pentru stabilirea identităţii acesteia ar putea oferi un rezultat diferit.

Locul atipic în care fusese înmormântat călugărul

Locul în care a fost găsită mumia, identificată de INPC drept fratele Lazaro de la Cruz din Santofinia, prezintă caracteristici ieşite din comun - corpul a fost descoperit în interiorul zidurilor unei vechi mănăstiri numită La Asuncion din localitatea Guano, situată în provincia Chimborazo din centrul Ecuador.

Spre deosebire de alte corpuri înmormântate în biserici, în poziţie orizontală şi în sicrie, mumia din Guano a fost plasată în zidurile de piatră ale lăcaşului de cult, iar alături de ea a fost găsit corpul unui şobolan, mumificat la rândul lui în mod natural.

Conservată într-o atmosferă rece şi mai uscată, mumia nu a fost alterată de muşte şi larve, ceea ce a permis menţinerea ţesuturilor ce poartă semne de artrită reumatoidă.

Această boală inflamatorie a articulaţiilor, specifică continentului american, îl preocupă pe Charlier, care a studiat de asemenea rămăşiţele lui Hitler şi pe ale lui Descartes, dar şi pe cele ale lui Robespierre şi ale primului om de Cro-Magnon.

„În prezent, este o boală, însă locul său de origine este America, înainte de sosirea lui Cristofor Columb. Mumia de Guano este, probabil, veriga lipsă (...) care ne va permite să înţelegem modul în care această boală, care a fost iniţial americană, a devenit apoi o afecţiune la nivel mondial în urma hibridizării, prin impactul dintre cele două lumi'', a spus specialistul.

Urmează să se confirme identitatea mumiei prin studierea datelor ordinului franciscan, iar Charlier a prelevat probe de os şi ţesuturi uscate în vederea efectuării analizele genetice şi datarea folosind carbon-14.

Cea mai caraghioasă pisică din lume are o poveste tragică. Chinuită și abandonată de stăpâni, Olive și-a găsit un cămin ... Doi români au făcut o afacere din pălincă. Licoarea tare, cu arome ca-n Transilvania, a câştigat numeroase premii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x