Se spune despre japonezi că sunt o cultură aparte și nu de puține ori aceștia au reușit să șocheze întreaga planetă cu modul în care au făcut din onoare un fel de datorie. Chiar dacă samuraii nu mai există astăzi, sângele și spiritul au rămas la fel de vii.
Niște producători celebri de înghețată din Japonia s-au confruntat cu o situație extrem de dificilă, pe care nu au mai putut s-o evite: scumpirea produsului de la 60 la 70 de yeni japonezi, adică nici mai mult nici mai puțin de un sfert de LEU!
Pare greu de crezut, dar toată echipa de conducere și toți responsabilii s-au îmbrăcat frumos la costum, și-au luat inimile în dinți și au ieșit în fața companiei pentru a se înclina în fața clienților și pentru a cere scuze pentru situație. Cu multă durere în suflet și cu toată seriozitatea!
Oamenii au fost atât de tulburați de această schimbare majoră, încât au filmat chiar și un spot publicitar, astfel încât să fie absolut siguri că scuzele au ajuns la toți clienții.
Începând cu lansarea din anul 1981, prețul înghețatei a fost constant și a făcut deliciul a milioane de oameni. Produsul Garigari-kun a fost creat inițial cu gândul de a fi considerat o gustare ieftină și accesibilă pentru elevii japonezi.
La 25 de ani de la lansarea înghețatei, prețul a trebuit modificat și compania s-a confruntat cu o adevărată situație de criză, ce a fost gestionată în cel mai serios mod posibil. Totul pentru o scumpire echivalentă în lei românești de 25 de bani, adică un sfert de LEU!
Vorbim despre Japonia, o țară prosperă din punct de vedere economic, ai căror cetățeni nu ar resimți noul preț din punct de vedere financiar.
Rămânem tot în Japonia, ca să înțelegem mai bine cam cât de importantă este onoarea pentru japonezi.
Anul 1947. O stație de tren (Kyu-Shirataki) se deschide într-un oraș mic. Patruzeci de ani mai târziu are loc privatizarea căilor ferate japoneze și astfel mai funcționează stația până în 2016, atunci când oficialii decid că aceasta va fi închisă.
Presa a relatat atunci că în perioada de dinaintea închiderii, trenul mai trecea prin stația respectivă doar pentru 11 oameni! În câte locuri din lume, o stație de tren ar mai fi rămas deschisă doar pentru unsprezece suflete călătoare?
Printre ei, o elevă care încă de la trei ani făcea naveta pentru a ajunge la cursuri. În mod curios (sau nu?), stația a fost închisă atunci când tânăra și-a terminat școala.
Samurai până la capăt...
Maria Ghiorghiu, o nouă profeție ÎNFIORĂTOARE: „Nu va mai dura mult”... Bunicuţele şi stripperii! Cum au încins ora de cină un grup de bunici pline de viaţă de la un cămin de bătrâni...