Antena Căutare

O scrisoare document dovedeste ca Einstein a fost ATEU: "Biblia - o colectie de legende primitive si infantile"

O scrisoare a geniului Albert Einstein, descoperita de cotidianul The Guardian, scoate in lumina faptul ca acesta a fost ateu. In textul catre filosoful Erik Gutkind, faimosul fizician catalogheaza Biblia drept o colectie de legende "primitive si infantile", iar religiile drept incarnari ale unor superstitii puerile.

Scrisoarea, trimisa cu un an inainte sa moara a iesit la lumina abia in 2008, dupa ce statuse "ascunsa" timp de mai bine de jumatate de deceniu intr-o colectie privata.

"Princeton, 3.1.1954

Stimate domnule Gutkin,

Convins de sugestiile repetate ale lui Brouwer, v-am citit cartea si va multumesc ca mi-ati imprumutat-o. In legatura cu atitudinea factuala fata de viata si de comunitatea umana avem o multime de lucruri in comun. Idealul dumneavoastra care urmareste o libertate eliberata de dorinte orientate catre ego-urile personanale, o viata frumoasa si nobila, cu accent pe elementele pure ale umanitatii, ne unesc in ceea ce s-ar putea numi o "atitudine americana".

Cu toate astea, daca n-ar fi existat sugestiile lui Brower n-as fi ajuns niciodata ca citesc cu atentie cartea dumneavoastra, pentru ca este scrisa intr-un limbaj inaccesibil mie. Cuvantul "Dumnezeu" nu reprezinta pentru mine nimic mai mult decat expresia si rezultatul slabiciunii umane, iar Biblia o colectie de legende onorabile, dar primitive si destul de infantile. Nicio interpretare, oricat ar fi ea de subtila, nu poate schimba asta (pentru mine).

Consider ca religia evreiasca, la fel ca toate celelalte religii, reprezinta o incarnare a celor mai puerile superstitii. Iar poporul evreu, din care fac parte cu bucurie, nu imi apar ca avand calitati superioare fata de alti oameni. Din experienta personala pot spune ca evreii nu sunt mai buni decat alte grupuri umane, cu toate ca sunt protejati de tot felul de urgii de faptul ca le lipseste oarecum puterea. In alta ordine de idei, nu vad nimic "ales" in ceea ce-i priveste.

Mi se pare dureros ca pretindeti ca aveti o pozitie privilegiata si incercati sa o aparati dintre doua ziduri de mandrie, cel exterior reprezentat de ipostaza de om si cel interior reprezentat de ipostaza de evreu. Ca om, cereti o dezlegare de la cauzalitatile acceptate in mod obisnuit, iar ca evreu o dezlegare de la monoteism. Insa o cauzalitate limitata nu mai e o cauzalitate deloc, dupa cum Spinoza a demonstrat incisiv.

Acum, ca am expus fatis diferentele intre convingerile noastre intelectuale, mi se pare clar ca avem opinii apropiat in ceea ce priveste lucrurile esentiale, spre exemplu evaluarea comportamentului uman. Cred ca ne-am intelege de minune daca ne-am rezuma sa discutam despre lucruri concrete.

Cu multumiri cordiale si cele mai bune ganduri,

Al dumneavoastra,

A. Einstein"



Foto: starry-messenger.blogspot.com

VIDEO! Cel mai batran maratonist din lume are 101 ani... VIDEO! La doar 9 luni, un bebelus face tractiuni pe marginea mesei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x