- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Dacă și tu te numeri printre cei care obișnuiesc să bea apă de la robinet, atunci află la ce riscuri te supui. Probleme recoltate și analizate în laborator au arătat ceva la care nimeni nu s-ar fi așteptat.
Cât de sănătoasă este apa de la robinet?
Probe de apă potabilă prelevate de la robinete din 14 țări au revelat prezența aproape sistematică a microparticulelor din plastic, ale căror efecte asupra sănătății sunt încă puțin cunoscute.
Pentru această cercetare, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Minnesota și Universitatea de Stat din New York au colectat, la începutul anului 2017, 159 mostre de apă potabilă din diferite țări (Uganda, India, Indonezia, Beirut, Ecuador, Statele Unite și altele), dar și din Europa.
Analiza efectuată de un laborator de la Universitatea din Minnesota a demonstrat că ''83% dintre probe conțin particule de plastic'', au afirmat cercetătorii într-un raport intitulat "Invizibil: plasticul din interiorul nostru".
Numărul de microplastice identificate într-un litru de apă a variat de la 0 la 57, cu o medie de peste 4 pe litru, iar mărimea lor a fost între 0,1 și 5 milimetri, arată Agerpres.
Un bucureștean și-a luat pâine de la hypermarket, dar a fost dezgustat de ceea ce a găsit înăuntru!
Ținând cont că o persoană bea, în general, între 2 și 3 litri de apă pe zi, acesta ar putea ingera între 3 și 4.000 de microparticule în fiecare an, au estimat cercetătorii.
"Densitatea cea mai mare a plasticului a fost identificată în America de Nord, iar cea mai scăzută în țările europene", au notat oamenii de știință.
Ce efecte sunt asupra sănătății?
Efectele asupra sănătății a prezenței microparticulelor de plastic sunt în curs de determinare, însă autorii studiului notează că lucrările anterioare au arătat că acestea pot contribui la răspândirea substanțelor chimice și a bacteriilor.
"Aceste particule de plastic (prezente în apa de băut) se adaugă materialelor plastice potențial consumate din alte produse precum sarea de mare, berea sau fructele de mare", au subliniat autorii care au făcut apel la aprofundarea cercetării asupra efectelor ingerării acestora asupra sănătății umane.
Acum sunt dive sexy pe Instagram, dar stai să vezi cum arătau înainte să se opereze! Nici nu le mai recunoști!... O tânără a decis să slăbească 63 de kilograme după ce a aflat că soțul o va părăsi în curând! Transformarea te lasă fără...