Overturismul sau numărul excesiv de turiști care vizitează locații celebre de pe întregul glob, a crescut în ultimii ani. Acest lucru a condus la găsirea unor metode prin care turiștii pot fi controlați astfel încât destinațiile turistice să nu fie afectate.
Consiliul Mondial al Turismului și al Călătoriilor a declarat faptul că din 1,4 miliarde de călătorii turistice internaționale în 2018, mai mult de 36%, au implicat o vizită la unul dintre cele 300 cele mai populare orașe ale planetei, o tendință care va continua să crească.
Numărul vizitatorilor celei mai faimoase atracții din Peru, Machu Picchu, a ajuns în anul 2018 la un număr de 1.578.030 de persoane care se îndreaptau spre ruinele cetății, un salt de 12% față de anul precedent. Cu o medie de 4.300 de turiști îngrămădind zilnic căile înguste, oficialii au luat măsuri îndrăznețe, introducând un nou sistem strict de ticketing în ianuarie 2019. Biletele sunt acum limitate, cu sloturi de patru ore și fără reintrare.
"Noul sistem de vânzare de bilete de la Machu Picchu nu a redus numărul de vizitatori în fiecare zi, dar a fost foarte eficient în gestionarea fluxului de numere de vizitatori care intră în cetate", spune Sarah Miginiac, director general pentru Peru la G Adventures.
Capitala olandeză a făcut pași îndrăzneți pentru a ușura supraaglomerarea cronică a străzilor înguste, aceasta a hotărât să nu mai investească în publicitate. Din ianuarie 2020, vizitele în Cartierul Roșu vor fi interzise.
Numărul de vizitatori care aleg ca destinație turistică Santorini a crescut cu 66% între 2012 și 2017, de la 3,3 milioane la 5,5 milioane. Primarul Nikos Zorzos a impus o limită pentru turiștii, doar 8.000 de permise pe zi.
În timp ce Bali devine o atracție turistică tot mai vizitată, localnicii și-au exprimat îngrijorarea cu referire la deșeul pe care îl lasă turiștii în urmă. Șeful departamentului provincial din Bali a propus ca la plecare fiecare turist să plătească suma de 10 dolari.