Antena Căutare

A găsit capul amantului ei într-un borcan, cu ochii bulbucați! Cum a reacționat Ecaterina I la pedeapsa lui Petru cel Mare, pentru infidelitate

Petru cel Mare ar fi dat dovadă de o cruzime uluitoare după ce ar fi aflat că cea de-a doua soție a lui, Ecaterina I, pe care o iubea, i-a fost infidelă. Țarul i-a executat amantul și apoi a ordonat ca în iatacul împărătesei să fie dus un borcan cu capul bărbatului.

Petru cel Mare ar fi dat dovadă de o cruzime uluitoare după ce ar fi aflat că cea de-a doua soție a lui, Ecaterina I, pe care o iubea, i-a fost infidelă. Țarul i-a executat amantul și apoi a ordonat ca în iatacul împărătesei să fie dus un borcan cu capul bărbatului.

Ecaterina I și Petru cel Mare s-au căsătorit în secret în anul 1707. Un număr mare de scrisori demonstrează puternica afecțiune dintre cei doi. Ea era cea care reușea să calmeze desele accese de furie ale țarului și cea care-l îngrijea în timpul crizelor de epilepsie.

Ecaterina îi cerea lui Petru cel Mare să comande, în străinătate, dantele, „unde numele noastre, al tău şi al meu, să fie înlănţuite”. Într-una dintre scrisorile sale, Petru cel Mare îi mărturisea Ecaterinei: „Cînd intru, la noi, în odaie, îmi vine să fug: totul e pustiu fără tine”.

Însă, iubita lui Ecaterina l-a fi înșelat cu şambelanul său, William Mons, potrivit unui denunț anonim pe care l-a primit Petru cel Mare.

Cine ar fi fost amantul Ecaterinei și cum s-ar fi întâlnit cu împărăteasa

Tânărul chipeș și curtenitor William Mons era fratele Annei Mons, pe care Petru cel Mare a iubit-o, cu patimă, în tinereţe.

Ulterior, s-ar fi aflat identitatea autorului denunțului – un subaltern al lui Mons, care, sub tortură, a spus totul.

A găsit capul amantului ei într-un borcan, cu ochii bulbucați! Cum a reacționat Ecaterina I la pedeapsa lui Petru cel Mare, pentru infidelitate

Întâlnirile celor doi amanți erau organizate de o altă soră a lui Mons, Matriona, căsătorită cu generalul Balk, doamnă de onoare şi confidentă a Ecaterinei. De altfel, toate doamnele de onoare ale Ecaterinei erau amestecate, într-un fel sau altul, în acest complot.

Scrisorile de dragoste pe care Mons i le-a trimis împărătesei erau semnate cu un nume de femeie şi adresate unei doamne Şoltîkova.

Prima reacție a lui Petru cel Mare

Cu fiecare amănunt pe care îl afla, mînia lui Petru cel Mare creştea. S-a întors la palat, a luat masa cu împărăteasa şi câţiva prieteni, şi, ca de obicei, a stat de vorbă, prieteneşte, cu Mons.

Apoi, brusc, Petru cel Mare a spus că este obosit şi a întrebat cît e ceasul. Ecaterina s-a uitat la ceas şi a răspuns: „Nouă”. Imediat ce a primit răspunsul, Petru cel Mare i-a fulgerat pe toţi cu privirea, a apucat ceasul, a deschis capacul, a împins arătătorul şi a rostit cu glas uscat: „Vă înşelaţi. Este miezul nopţii şi toată lumea trebuie să meargă la culcare!”.

Cei prezenţi s-au despărţit, după numeroase plecăciuni. După cîteva clipe, Mons a fost arestat, în camera lui, și dus la Palatul de Iarnă, unde țarul l-a supus unui interogatoriu. Fără să fie siluit, a recunoscut toate abuzurile de încredere.

Totuși, printr-o înţelegere tacită, nimeni din tribunal nu a pomenit infidelitatea Ecaterinei. Numele împărătesei fiind sfînt, Mons urma să fie pedepsit pentru că a furat din banii statului.

Chipeşul și fermecătorul William Mons ar fi urcat, pe 16 noiembrie, treptele eşafodului, pentru a fi executat. Călăul i-a ridicat apoi capul, i l-a înfipt într-un par şi i-a legat trupul fară cap de o roată.

În ziua execuţiei, Ecaterina le-a chemat pe tinerele prinţese la ea acasă, împreună cu maestrul de dans, şi a învăţat, alături de ele, plină de veselie, paşii de menuet. Campredon scria, într-unul dintre rapoartele sale: „Deşi împărăteasa îşi ascunde suferinţa cum poate mai bine, aceasta este zugrăvită pe chipul ei, toată lumea aşteptînd să vadă ce se va întâmpla cu dânsa”.

A găsit capul amantului ei într-un borcan, cu ochii bulbucați! Cum a reacționat Ecaterina I la pedeapsa lui Petru cel Mare, pentru infidelitate

A doua zi, Ecaterina a aflat că ţarul a dat un ucaz către toţi miniştrii, prin care le poruncea să nu mai asculte de niciun ordin şi de niciun sfat al suveranei. Mai mult, a închis biroul ce administra averea soției infidel.

Ulterior, Petru cel Mare a dus-o pe Ecaterina cu sania la locul în care trupul şi capul lui Mons erau ridicate. În trecere, rochia împărătesei ar fi atins leşul ce atîrna pe roată. Ecaterina s-ar fi uitat, fără să clipească, la această păpuşă fară cap și chiar ar fi zâmbit grațios.

Petru cel Mare a fost scos din minți de reacția Ecaterinei

Reacția Ecaterinei l-a scos din minţi pe ţarul Petru cel Mare, așa că seara, intrînd în iatacul ei, împărăteasa a găsit, pe o măsuţă, într-un borcan cu spirt, capul amantului ei, cu ochii holbaţi și cu gura schimonosită de durere.

Ecaterina, însă, ar fi ignorat borcanul cu capul amantului ei. După ce a lăsat-o să-şi petreacă cu borcanul macabru, Petru cel Mare a fost nevoit să recunoască faptul că nimic nu îi putea tulbura soţiei sale nervii de oţel, poruncind să fie luat acel cap din iatac. Însă, țarul nu și-a iertat soția infidelă.

Cele două fiice ale lor care au supraviețuit, dintre cei nouă copii pe care i-au avut, erau încă nemăritate. Anna urma să se mărite cu ducele de Holstein, iar pentru Elisabeta, Petru cel Mare dorea un prinţ francez. Țarul a fost sfătuit că pedepsirea şi umilirea mamei marilor ducese ar dărîâa un „proiectul matrimonial” ambiţios, iar Petru cel Mare a fost de acord.

Petru cel Mare a murit pe 8 februarie 1725. Ecaterina a fost împărăteasă a Rusiei până la moartea ei, pe 17 mai 1727, timp în care a continuat destul de fidel politica și reformele soțului ei.

Se întâmplă în România! Școala unde copiii încep orele de curs cu dans şi muzică. Timp de trei minute, elevii dansează z... Ce mâncau oamenii care trăiau pe teritoriile României și Serbiei în urmă cu 8.000 de ani! Nimeni nu s-ar fi gândit la as...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x