Căutare Live

Pianista Vera Moore i-a dăruit legendarului Constantin Brâncuși un fiu. Unicul. Sculptorul nu l-a recunoscut niciodată!

Despre pasiunea dintre marele sculptor Constantin Brâncuși și Maria Tănase, pasărea măiastră a muzicii populare românești s-a scris mult.

john Moore

Despre pasiunea dintre marele sculptor Constantin Brâncuși și Maria Tănase, pasărea măiastră a muzicii populare românești, s-a scris mult. Mărturii, detalii mai puțin cunoscute despre dragostea lor pătimașă, scrisori cu declarații arzătoare și promisiuni de veșnicie a iubirii. Însă frumoasa artistă nu a fost singura care i-a furat inima legendarului sculptor.

O iubire rafinată, întreținută cu ”I love you!” și ”I miss you!”, a trăit olteanul alături de englezoaica Vera Moore. Pianistă. Una frumoasă, elegantă, tânără, dar mai ales dornică de stabilitate, de ideea unei familii. A fost de altfel ultima mare iubire a lui Brâncuşi. A cunoscut-o în 1930, la un concert susţinut de Vera la Londra, eveniment la care sculptorul fusese invitat de curatorul şi colecţionarul Jim Ede. La un moment dat, femeia a rămas însărcinată. Se întâmpla în 1935.

Vera a păstrat copilul, în ciuda faptului că nu ar fi fost încurajată și susținută. Deşi n-a fost recunoscut de marele sculptor român, John Moore a moștenit de la presupusul său tată prenumele Constantin. Și dragostea pentru artă. Acum în rstă de 81 de ani, fiul își aduce aminte că i-a văzut o singură dată tatăl: îşi condusese mama până la atelierul artistului şi l-a zărit în uşă. Nu şi-au spus nimic, iar legătura de sânge dintre ei a rămas multă vreme un secret.

Pianista Vera Moore

Fiul nelegitim al lui Constantin Brâncuşi - de altfel singurul său urmaş - are acum mai bine de optzeci de primăveri şi trăieşte la Jouy en Josas, o mică localitate dintr-o suburbie pariziană.

Într-un interviu de acum cinci ani, dat pentru evz.ro, John, fotograf de renume, mărturisea că și-ar dori într-o zi să ajungă în țara tatălui său. Tată de care nu a avut ocazia să se apropie, care l-a respins încă de când nu apăruse pe lume.

”A vrut tatăl dumneavoastră vreodată să vă vadă?”, a fost întrebat Moore de către un jurnalist.
”N-a vrut niciodată”, a recunoscut fiul.

Până la urmă acest răspuns rezumă mai bine ca orice altceva relația dintre cei doi Brâncuși - tată și fiu. Și o inimă de piatră până la urmă, pe care nicio dragoste nu a putut să îi dea o formă nouă.

CITEȘTE ȘI: 140 de ani de la naşterea artistului care ne-a dăruit "bucurie curată"! Viaţa INFINITULUI Constantin Brâncuşi

Cel mai tare TEST! 75% dintre cei care au încercat nu au reuşit! Tu găseşti toate cuvintele scrise în această imagine?... Iluzia optică, veche de un secol, le dă și azi bătăi de cap internauţilor. Ce reprezintă de fapt imaginea. Tu ce vezi?...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri