Antena Căutare

Povestea legendarului pachet de țigări Carpați, sub umbra privatizării! “Fumător este cel care vrea să simtă că îi rămâne şi puţin tutun pe limbă“

Țigaretele Carpați au o purternică însemnătate pentru români: mirosul copilăriei, atunci când îți priveai tatăl fumând afară, ori tinerețea rebelă când ai inhalat primul fum ce te făcea matur. Totul se rezumă la un singur brand și anume Carpați.

Țigaretele Carpați au o purternică însemnătate pentru români: mirosul copilăriei, atunci când îți priveai tatăl fumând afară, ori tinerețea rebelă când ai inhalat primul fum ce te făcea "matur". Totul se rezumă la un singur brand și anume Carpați.

În prezent Carpați, Snagov, Mărășești mai sunt produse doar la Fabrica de Țigarete din Sântu Gheorghe, Covasna, în condițiile în care toate celelalte patru fabrici din fosta Socitate Națională Tutunul Românesc - București, Tg. Jiu, Timișoara și Iași - au fost oprite pe parcursul procesului de privatizare.

"Când au apărut multinaţionalele, de la an la an, influenţă a devenit din ce în ce mai puternică. Au reuşit să ocupe aproape toată piaţă la intern, acciza a crescut foarte mult. De exemplu, ţigară Carpaţi fără filtru are aceeaşi acciza că şi ţigareta Kent. A scăzut producţia la intern şi astfel ne-am orientat la export. " spune doamna Rada Gherghina, care a lucrat peste 30 de ani în Fabrica de Țigarete din București.

În prezent, puțini sunt cei care mai fumează Carpați. Toți ceilalți, indiferent de vârstă, s-au orientat spre branduri venite din afara granițelor.

Articolul continuă după reclamă

Până la urmă consumatorul fumează preţul, iar dacă o ţigară Carpaţi este apropiată că preţ de o ţigară străină există această mentalitate că ce este străin este mai bun. Mai fumează Carpaţi cei care au fumat o viaţă această ţigară şi simt în continuare o plăcere. Un fumător adevărat este cel care vrea să simtă că îi rămâne şi puţin tutun pe limbă“, explică doamna Gherghina.

Țigarete Carpați

Să aruncăm o privire în trecut!

Istoria Fabricii de Țigarete din Sântu Gheorghe datează din 1897, 18 noiembrie. Fabrica funcționa în clădirea veche a primăriei.

În timpul celor două războaie mondiale fabrica și-a încetat activitatea din lipsă de materie primă, iar sediul a fost transformat în spital pentru răniți.

Citește și INFERNUL! Povestea navei Lancastria - cea mai mare tragedie maritimă din istoria Marii Britanii! 4000 de oameni au pierit

Numărul de angajați a crescut de la an la an. În 1932 erau active 80 de muncitoare.

Țigaretele s-au dezvoltat pe parcurs, astfel încât pe piață se găseau țigări de foi Virginia, Trabucos sau Britanica. În 1932 tutunul a început să se fabrice în pachete și, ulterior, se face tranzacția către țigaretele actuale.

În anul 1966 Fabrica de Țigarete de la Cluj-Napoca este desfiinţată, iar patrimoniul este mutat la Sfântu Gheorghe, astfel încât fabrica şi-a dublat activitatea. În anul 1970 Fabrica de Țigarete de la Sfîntu Gheorghe realiza peste 4.729 de tone de tigarete, cu un număr de angajaţi de 355. Spre comparaţie în 1989, unitatea producea 6.317 tone cu 583 angajaţi, iar în 2009, 812 tone cu 101 angajaţi.

Privatizarea a avut loc în anul 2004, fabrică fiind achiziţionată de Galaxy Tobacco.

Sursa

FOTO CREDIT

Maria Ghiorghiu, femeia care a prevăzut incendiul din Colectiv, trage un semnal de alarmă: „În martie, va fi un cutremur... Forma buzelor spune multe despre tine! Ţie care imagine ţi se potriveşte?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x