Este o poveste grea, dintr-un trecut la fel de greu. La 11.11.1919, la ora 11.00, în tot Commonwealth-ul, lumea a păstrat un moment de reculegere în amintirea celor căzuți la datorie.
De fapt, primul moment au fost în realitate două, iar cel care a avut inițiativa a fost un jurnalist în vârstă, care a acționat în pofida regulilor profesiei, iar tăcerea a reprezentat un act de respect pentru cei morți. Edward Honey, născut în Melbourne, a servit asemenea unui soldat armata britanică și a fost extrem de indignat în momentul în care a văzut că finalul Războiului se sărbătorea cu defilări și petreceri, pe străzile din Londra.
Sub pseudonimul Warren Foster, pe 8mai 1919 , veteranul a scris o scrisoare pentru un ziar al acelor timpuri, "London Evening News", cu propunerea pentru un omagiu discret: cinci minute de tăcere pentru a onora sacrificiul de cei care au murit pentru țara lor.
La puțin timp după, în luna octombrie a aceluiași an, Sir Percy Fitzpatrick, un politician și om de afaceri din Africa de Sud a sugerat aceeași idee: un moment de tăcere colectivă, în Cape Town, pentru a onora pe cei uciși în lupt, deoarece în cazul Africii de Sud fuseseră multe victime.
Ideea a fost primită de regele George al V-lea care a trimis o scrisoare tuturor locuitorilor din Commonwealth: "Sper ca oamenii mei din toate colțurile imperiului împărtășesc dorința arzătoare să-și amintească de cei care și-au dat viața pentru a fi liberi azi . Eu decid o anulare completă a tuturor activităților normale timp de două minute la ceasul la ora 11, în data de 11.11.1919, astfel încât în liniștea perfectă a gândurilor, oricine să se poatăconcentra pe memoria defunctului".
La ora 11.00, la 11 noiembrie 1919, în toată comunitatea Commonwealth a fost liniște. Nimeni nu cunoaște de ce au fost două minute și nu unul sau cinci, nici măcar Sir Percy Fitzpatrick și Edward Honey nu au știut .
Dar cei mai mulți istorici sunt de acord că drepturile de autor aparțin jurnalistului australian, înaintea politicianului din Africa de Sud . În Australia, există încă tradiția de a păstra două minute de reculegere.
Foto: abc.es
Îți dă un pumn de te julește... Boxul şi femeile... Cea mai mare descoperire a anului! Au fost surprinse primele unde de după Big Bang!...