Odată se spunea că zeii vikingilor coboarau din ceruri direct pe acest paradis de pe pământ: o insulă de 3,2 kilometri pătrați, situată în nord-estul Scoției. Acum trei ani, raiul a fost scos la vânzare! Prețul cerut era unul pe măsura decorului: trei milioane de euro.
În 2016, cerințele s-au adaptat vremurilor grele: un milion a fost tăiat din preț, așa că Tanera Mor poate fi a oricărui magnat contra sumei de două milioane de euro. Cine e vânzătorul? Fiica rebelă a unor bogătași britanici care au pus mâna pe Tanera Mor acum un deceniu.
CITEȘTE ȘI: „Maldive de Cluj”, locul spectaculos ajuns o ruină: „Lacul e plin de mizerie, deși e ca o Lagună Albastră!”
Acum zece ani, o familie de bogătași a pus „mâna” pe ea
Tanera Mor este singura insulă locuită din întreg arhipelagul Summer Isles și are o suprafață de 3,2 kilometri pătrați, cam cât orașul Abrud din județul Alba. Insulița aparține unei familii de bogătași care a cumpărat-o în 1996, după ce a vândut mai multe ferme moștenite de-a lungul a mai multor generații.
Deși are un restaurant și un oficiu poștal, insula este aproape pustie. Doar turiștii se mai încumetă să ajungă în acest paradis.
”După mulţi ani fericiţi petrecuţi la Tanera, acum alți oameni vor avea privilegiul de a avea grijă de acest loc incredibil”, a declarat Lizza Wilder, fiica celor care au cumpărat insula în 1996. Femeia a apelat la o agenție imobiliară care să facă tranzacția.
Până acum au fost mai mulț bogătași interesați de insulă, dar niciunul decis să-și golească contul de două milioane de euro pentru a transforma Tanera într-o adevărată atracție turistică.
”Oportunitatea de a achiziţiona o insulă scoţiană apare rar”, a explicat un reprezentant al agenției imobiliare care se ocupă cu vânzarea insulei. Până la urmă, pentru „a avea insula ta” chiar ai nevoie de un strop de idealism împletit cu nebunie sau un spirit pragmatic care vede în orice palmă de pământ un euro sau doi. Potențial există din plin, dar profitul nu este unul garantat.
Tanera Mor, locul de care regizorul Robin Hardy s-a îndrăgostit
Acum 100 de ani, Tanera însemna „acasă” pentru aproximativ o sută de suflete. Oameni care trăiau din agricultură și pescuit, care-și ridicau case de piatră și erau deconectați de la tumultul orașului. În 1973, regizorul Robin Hardy a venit pe insulă pentru a fima ”The Wicker Man” („Omul de răchită”), o producție horror despre locuitorii unei insule pustii care se leapădă de creștinism pentru a se converti la o formă străveghe de păgânism celtic.
Secolul trecut, Tanera era un rai locuit
După ce ultimii locuitori s-au mutat pe bătrânul continent, vechea vatră a vikingilor a rămas un loc pustiu. După ce părinții ei au murit, fiica vechilor proprietari a decis să păstreze insula. O legau atâtea amintiri de acest loc: farurile aprinse noaptea, sunetul valurilor, zgomotul bărcilor de pescuit, frumusețea căsuțelor tradiționale, desprinse parcă dintr-un basm. În plus, pe insulă a jurat credință veșnică celui care i-a devenit soț.
Cu anii, Tanera a devenit un loc mirific, dar auster. Departe de lumea dezlănțuită a civilizației, insula se transformase într-un paradis neprietenos.