După „pasul uriaș” făcut de Neil Armstrong pe Lună, sute de fragmente lunare au fost oferite cadou tuturor țărilor din lume. România a primit două. Una este și acum expusă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti. Cealaltă a dispărut imediat după Revoluția din 1989. Acum, un fost agent special NASA, „vânătorul de roci lunare”, a pornit în căutarea ei.
După „pasul uriaş” făcut de Neil Armstrong pe Lună în urmă cu 50 de ani, preşedintele american Richard Nixon a oferit în semn de prietenie universală mai multe suveniruri de pe Lună fiecărei ţări de pe planeta noastră, în număr de 135 la acea vreme.
Zeci dintre aceste fragmente de roci lunare au dispărut de atunci în urma unor situaţii rocamboleşti, în care au fost implicaţi colonei corupţi, dictatori alungaţi de la putere şi alte personaje dubioase din ultima jumătate de secol.
Joseph Gutheinz Jr. şi-a trasat misiunea de a le recupera. El a fost supranumit "Moon Rock Hunter" ("Vânătorul de roci lunare").
„Rocile oferite Libiei? Dispărute. Cele oferite Afganistanului? Dispărute!”, a declarat el. „Există oameni care 'vânează' roci, eu 'vânez' rocile din era Apollo”, a declarat pentru AFP acest fost agent special al NASA, din biroul său aflat în Houston, nu foarte departe de legendarul Centru Spaţial Johnson.
Astronauţii americani sunt singurii oameni care au păşit pe Lună, în cadrul a şase misiuni realizate între 1969 şi 1972. În total, ei au adus pe Terra o cantitate de 382 de kilograme de eşantioane lunare.
Roci lunare aduse pe Pământ de prima şi de ultima misiune cu echipaj uman din programul Apollo (Apollo 11 şi Apollo 17) au fost donate fiecărei ţări de pe Glob şi fiecăruia dintre cele 50 de state americane. Acele fragmente aveau dimensiuni mici - între un bob de orez şi o bilă de rulment - acoperite de o sticlă transparentă şi fixate pe o plachetă din lemn, peste care au fost lipite copii miniaturale ale fiecărui drapel naţional, ce au fost transportate pe Lună şi readuse apoi pe Terra de astronauţii americani.
Din cele 270 de fragmente oferite de americani celorlalte ţări ale lumii, câteva zeci sunt în prezent de negăsit. Ele au fost furate, vândute cu milioane de dolari unor colecţionari privaţi sau, pur şi simplu, pierdute sau distruse.
Operaţiunea „Eclipsa de Lună”
„Erau cadouri. Nu le-am oferit unor persoane private”, a explicat Joseph Gutheinz Jr.
„Vreau ca aceste fragmente de istorie să fie înapoiate popoarelor lumii”, a insistat acest avocat american, care a părăsit NASA în 2000, dar care rămâne pasionat de căutarea rocilor selenare.
Una dintre rocile lunare oferite României a dispărut. „O voi găsi”, promite Joseph Gutheinz Jr.
Anchetatorul american crede că una dintre rocile lunare oferite Spaniei se află în posesia familiei fostului dictator Franco.
„Se spune că unul dintre nepoţii lui Franco a încercat să vândă roca adusă de Apollo 11 în Elveţia, dar Interpol l-a împiedicat să facă acest lucru”, a explicat el.
Roca lunară adusă pe Terra de Apollo 17 şi oferită apoi Spaniei este expusă la Museo Naval din Madrid.
Una dintre cele două roci lunare oferite României a dispărut.
„După ce cuplul Nicolae - Elena Ceauşescu a fost executat în ziua de Crăciun din 1989, moştenitorii acestui înfiorător dictator comunist au vândut-o unui capitalist. Ea se află undeva în lume. O voi găsi într-o bună zi”, a declarat anchetatorul american.
Cealaltă este expusă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.
Brand-ul de hoteluri Hilton serbează 100 de ani de la înființare. Un localnic din Texax a cumpărat un hotel în anul 1919... O mamă din Guineea și-a programat examenele la jumătate de oră după ce a născut...