Un bărbat din Constanța a încercat să facă rost de bani furând din bancomate. Acesta a pus la cale o metodă rudimentară, forțând fanta de eliberare a numerarului. Acesta introducea un obiect pe care îl infiltra între rolele transportoare a sumelor de bani, iar femeia îi era complice. Cea din urmă îi apăra spatele sau acoperea camera de filmat a bancomatului pentru a nu fi surprinși.
Metoda de a extrage bani din bancomat nu l-a îmbogățit pe bărbatul din Constanța
Metoda însă nu a funcționat decât de trei ori, cei doi obținând din bancomat 100 de lei. Aceștia riscă acum ani buni de închisoare pentru furt calificat, după ce au fost depistați de autorități. Constănțeanul care a inventat a confecționat dispozitivul prin care fura bani din bancomat a fost adus în fața legii și tras la răspundere cu propria libertate pentru cele întâmplate.
Replicaonline.ro precizează, arătând capturi din foile de judecată, că în cazul bărbatului, magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța, au decis pedeapsa cu închisoarea pentru 3 ani și 4 luni de închisoare, în regim de detenție, în timp ce pentru femeie au decis o pedeapsă mai ușoară, 3 ani de închisoare cu suspendare fiind acuzată de complicitate la furt calificat. Sentința a fost dată pe 2 februarie 2023 și nu este definitivă.
Modalitățile prin care poți rămâne fără bani în cont, dacă folosești card bancar. Ce sunt tehnicile de furt skimming și "bucla libaneză"
În timp ce unii vor să fure bani din bancomat crezând că scapă basma curată, alții apelează la tehnologie. Oamenii au fost infromați cu privire la mai multe tactici prin care sumele lor sunt în pericol dacă folosesc card bancar și cum se pot proteja de un atac.
Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.
Citește și: Culori care atrag banii. Cum să le folosești ca să ai succesul de partea ta
"Bucla Libaneză" este un dispozitiv care se montează la gura bancomatului şi care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un "binevoitor" care îşi oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.
Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, Poliția Română recomandă următoarele:
1. Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar!
2. Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
3. Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul!
4. Nu permiteţi nimănui să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul!
5. Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
6. Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.
7. Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
8. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele la energie. Ce români au rămas fără ele și când se dau din nou