Live acumObservator 12
Prime Time 20:30X Factor

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Ce e bine să faci în această zi pentru sporul casei şi noroc

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniţi de credincioşi pe 29 iunie, această zi fiind una dintre cele mai importante sărbători din timpul anului. Iată tradiţiile şi obiceiurile respectate de-a lungul timpului!

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniţi de credincioşi pe 29 iunie, această zi fiind una dintre cele mai importante sărbători din timpul anului. Iată tradiţiile şi obiceiurile respectate de-a lungul timpului!

Cei doi sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, pe 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

În mediul rural, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sânpetru şi marchează începerea secerişului şi jumătatea verii agrare.

Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Constantin şi Elena

Prin tradiţie, Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, pe care acesta îl consultă de fiecare dată când ia decizii importante. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat Sfântului Petru cheile Raiului şi misiunea de a veghea la porţile acestuia. Fiind şi stăpânul cămărilor cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, în special lupii, această zi fiind denumită şi “Sărbătoarea lupilor".

De asemenea, tot Sfântului Petre îi revine şi atribuţia de protejare a recoltelor, el topeşte în bucăţele mici şi fierbe grindina, pentru ca aceasta să nu distrugă recoltele.

Sfântul Petru este protectorul recoltelor

În tradiţia populară se spune că, până în această zi, nu se scutură merii. De aceea, gospodarii respectă această datină pentru ca Sfinţii Apostoli prăznuiţi să le ocrotească ogoarele de căderea grindinei.

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru, numiţi şi Moşii de vară. De aceea se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci, mere acrişoare, zarzăre şi colivă şi miere în fagure. După ce au fost sfinţite, aceste ofrande se împart oamenilor săraci. Totodată, la Moşii de Sânpetru, gospodinele dau de pomană oale cu apă, pentru ca rudele trecute la viaţa veşnică să aibă din ce să bea apă. Prin tradiţie, femeile împart şi vase cu mâncare gătită, căni cu lapte şi vin împodobite cu flori şi cu cireşe.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce nu e bine să faci în ziua de mare sărbătoare

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase sau seci de miez.

În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin).Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece.

Sursa: alba24.ro

Recomandari