Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Sacrificiul

Și-a pictat chipul ani întregi până când nu și l-a mai putut aminti! Opt portrete ale unui artist care suferea de Alzheimer dezvăluie felul în care boala l-a transfigurat!

Timp de cinci ani, William Utermohlen, a pictat evolutia bolii Alzhimer exact așa cum o simțea în interiorul său. Portretele evidențiază viziunea artistului asupra propriului chip afectat de transformările care aveau loc în plan psihic.

Timp de cinci ani, pictorul William Utermohlen, din Philadelphia, a pictat evolutia bolii Alzhimer exact așa cum o simțea în interiorul său. Portretele evidențiază viziunea artistului asupra propriului chip afectat de transformările care aveau loc în plan psihic.

William Utermohlen, a fost un pictor care, în 1995, la vârsta de 61 de ani, a dezvoltat boala Alzheimer, dar care, în ciuda acestuia aspect, a pictat până în ultima clipă. În următorii doisprezece ani ai vieții sale, Patricia, soția lui, îl urmărea cum se lupta să-și păstreze atât arta, cât și memoria, ca în cele din urmă, să fie răpus de boală.

"Chiar și atunci când începea să se îmbolnăvească, el mereu mereu desena, în fiecare minut al zilei", își amintește soția sa.

Simptomele bolii Alzheimer nu includ doar pierderea de memorie sau demența, ci și schimbările de personalitate, afectând și partea creierului responsabilă de capacitățile de vizualizare. Odată cu progresul bolii, arta devine vizibil mai abstractă și mai vagă.

"Spun că a murit în 2000, pentru că a murit când nu a mai putut desena. El a murit, de fapt, în 2007, dar de atunci nu a mai fost el."

În portretele anului 1996, la un an după diagnosticarea sa, el pare că are o figură bântuită. Cu ochii încă vii, dar cu privirea abătută, se poate înțelege durerea și freamătul interior al unui pictor amenințat de pierderea calităților artistice. Fiecare an consecutiv oferă un autoportret alcătuit din elemente dislocate care înfățișează evoluția bolii.

Documentând decăderea treptată a minții sale, el a creat desene incredibil de dure care, ulterior, au fost expuse studenților de la medicină ca materiale de învățare și înțelegere mai profundă a bolii.

"În aceste imagini vedem cu inima eforturile lui William de a-și explica sinele, temerile și tristețea.", spune soția sa.

1967

"Este greu de spus dacă schimbările reprezentate în portretele lui au apărut din cauza pierderii aptitudinilor sale artistice sau datorită schimbărilor care aveau loc în psihicul lui, dar, în oricare dintre cazuri, ele înfățișează tulburările emoționale ale unui artist martor la degradarea clandestină a propriei minți.", afirmă Patricia, soția artistului.

1996

1996

1997

1997

1998

1999

2000

Pe măsură ce boala sa progresa, artistul a fost îngrijit și ținut sub observația unei echipe de la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Queen Square din centrul Londrei, condus de profesorul Martin Rossor.

Lucrările au remarcat modurile în care instinctele sale creative, profundul său vocabular de stări emoționale și eforturile sale de a-și explica lumea prin desen, au persistat mai mult decât au preconizat medicii.

"Exemplul efortului artistic care a continuat într-o etapă în care Alzheimer a degradat cele mai prețioase instrumente ale meșteșugului, oferă un testament al rezilienței creativității umane", au concluzionat medicii.

2003

© Courtesy of Chris Boïcos Fine Arts, Paris

2007

(sursa: boredpanda, newstatesman)