Timp de cinci ani, pictorul William Utermohlen, din Philadelphia, a pictat evolutia bolii Alzhimer exact așa cum o simțea în interiorul său. Portretele evidențiază viziunea artistului asupra propriului chip afectat de transformările care aveau loc în plan psihic.
William Utermohlen, a fost un pictor care, în 1995, la vârsta de 61 de ani, a dezvoltat boala Alzheimer, dar care, în ciuda acestuia aspect, a pictat până în ultima clipă. În următorii doisprezece ani ai vieții sale, Patricia, soția lui, îl urmărea cum se lupta să-și păstreze atât arta, cât și memoria, ca în cele din urmă, să fie răpus de boală.
Simptomele bolii Alzheimer nu includ doar pierderea de memorie sau demența, ci și schimbările de personalitate, afectând și partea creierului responsabilă de capacitățile de vizualizare. Odată cu progresul bolii, arta devine vizibil mai abstractă și mai vagă.
În portretele anului 1996, la un an după diagnosticarea sa, el pare că are o figură bântuită. Cu ochii încă vii, dar cu privirea abătută, se poate înțelege durerea și freamătul interior al unui pictor amenințat de pierderea calităților artistice. Fiecare an consecutiv oferă un autoportret alcătuit din elemente dislocate care înfățișează evoluția bolii.
Documentând decăderea treptată a minții sale, el a creat desene incredibil de dure care, ulterior, au fost expuse studenților de la medicină ca materiale de învățare și înțelegere mai profundă a bolii.
1967
1996
1996
1997
1997
1998
1999
2000
Pe măsură ce boala sa progresa, artistul a fost îngrijit și ținut sub observația unei echipe de la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Queen Square din centrul Londrei, condus de profesorul Martin Rossor.
Lucrările au remarcat modurile în care instinctele sale creative, profundul său vocabular de stări emoționale și eforturile sale de a-și explica lumea prin desen, au persistat mai mult decât au preconizat medicii.
"Exemplul efortului artistic care a continuat într-o etapă în care Alzheimer a degradat cele mai prețioase instrumente ale meșteșugului, oferă un testament al rezilienței creativității umane", au concluzionat medicii.
2003
© Courtesy of Chris Boïcos Fine Arts, Paris
2007
(sursa: boredpanda, newstatesman)
Atacul terorist din 11 septembrie 2001, prezis într-o revistă de benzi desenate! Detaliul ce a îngrozit mii de cititori... Un veteran american în vârstă de 71 de ani a reuşit să traverseze pe jos teritoriul SUA...