Simona Halep îşi face timp, printre competiţii şi antrenamente, de teatru. Nu o dată frumoasa tenismenă "a dat" echipamentul sportiv şi adidaşii pe o rochie elegantă, de tipul "black dress", şi pantofi cu toc stiletto sau ghete elegante. Sau, naturală din fire, şi-a păstrat încălţămintea din teren la evenimente cu etichetă.
Tot de atâtea ori, sportiva iubită de milioane de români a ţinut să-şi posteze fotografiile de la evenimente culturale pe pagina personală de Facebook sau de Instagram. Vă amintiţi de celebrul selfie cu maeştrii Ioan Caramitru şi Horaţiu Mălăele? O fotografie care a reunit trei mari valori ale României care activează în domenii diferite. Se întâmpla la sfârşitul anului trecut, la finalul piesei "Dineu cu proşti", cu Mălăele şi Caramitru în rolurile principale.
Rezultatul? Sute de mii de Like-uri şi aprecieri din partea românilor. De altfel, nu mai este un secret că Simona reprezintă un model de succes al tinerei generaţii. Iar o ieşire la teatru devine, în contextul dat, o "invitaţie" la culturalizare pentru orice tânăr român.
Simona Halep, selfie cu Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele
Simona a urcat deloc stingher pe scena TNB-ului
Tot sportiva a ţinut să fie "în culisele" unor evenimente culturale de anvergură. De exemplu, în primăvara anului trecut, ea s-a alăturat Principelui Radu şi ministrului Culturii de la acea dată, Ionuţ Vulpescu, și a participat la inaugurarea Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Tot atunci au fost dezvelite în premieră şi statuile din foaier, reprezentând personalități ale teatrului universal și românesc, precum Moliere, I.L. Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic și Lucia Sturdza Bulandra, sculptate denume mari ale artei românești, precum Dimitrie Paciurea sau Cornel Medrea.
Simona Halep a fost vizibil emoţionată şi chiar s-a alăturat actorilor pe scenă, o ipostază inedită de altfel. Dacă ar fi să dăm crezare a ceea ce a spus ministrul Culturii de atunci, că evenimentul a reunit "iubitorii de teatru", atunci Simona merită şi mai mult aprecierea noastră.
Ce au în comun actorii şi Simona Halep
Aşa cum şi actorii au eşecurile lor pe scenă, ceea ce nu îi face vulnerabili în ochii publicului larg, ci le reconfirmă "umanitatea", tot aşa şi frumoasa sportivă şi-a asumat atât victoriile, cât şi pierderile în teren. Dacă primii îşi uită uneori replicile, se emoţionează "nepermis" de mult, tot aşa şi în sport există momentele când un loc pe podium devine intangibil.
Se întâmplă şi la case mari. În 2013, actorul britanic Michael Gambon, celebru pentru rolul din seria "Harry Potter", a fost spitalizat după ce şi-a uitat replicile, la repetiţiile cu Teatrul Naţional Londonez, artistul mărturisind că la un moment dat şi-a pierdut cunoştinţa. Avea 72 de ani şi a mărturisit că a leşinat după ce l-a cuprins o teamă nemotivată. Şi nu doar pe marile teatre londoneze se întâmplă astfel de incidente. Regretatul Ştefan Iordache mărturisea într-un interviu televizat că a păţit ceva similar.
Simona Halep, în lacrimi
Aşa cum actorii au momentele lor de cumpănă, tot aşa şi campionii cedează uneori. Este de ajuns să ne amintim un incident recent, petrecut de curând. Deşi trebuia să se opereze, talentata tenismenă a decis să amâne intervenţia pe care o anunţase după eliminarea de la Australian Open şi să joace pentru echipa României la FedCup împotriva Cehiei. Duminică, Simona Halep a dus România la conducere, în premieră, după victoria cu 6-4, 3-6, 6-3 în faţa jucătoarei aflate pe poziţia 9 WTA, Petra Kvitova, după două ore şi 11 minute de joc. Condiţiile în care a jucat au fost dezvăluite de George Cosac, președintele Federației Române de Tenis.
"Înaintea meciului cu Kvitova am intrat în vestiar. Nu putea să meargă. Repet, nu putea să meargă, nu să alerge. A trimis pe cineva să-i cumpere pantofi de sport cu un număr mai mare pentru a putea să-şi pună bandeje la degete. Numai ea ştie prin ce chinuri a trecut. 90% dintre sportivi nu ar fi intrat pe teren în asemenea condiţii. (...) După primul meci, pierdut cu Pliskova, a plâns toată seara", a declarat George Cosac la ProSport LIVE.
Aşa cum pe scenă marii titani ai scenei îşi permit să plângă, să aduce astfel poate arta tot mai aproape de "muritorii de rând", tot aşa şi Simona Halep şi-a permis un moment de respiro. Şi nu ar fi drept să o judecăm, ci să o apreciem şi mai tare.
Cum îi stă mai bine Simonei: pe scenă sau pe teren?