Antena Căutare

Siria. Istoria înainte și după ISIS. Imagini cutremurătoare cu clădiri și monumente istorice distruse

La un an după ce orașul sirian PalmIra a fost ocupat de ISIS, forțele guvernamentale siriene, sprijinite de atacuri aeriene rusești, au pus capăt unei ocupații de zece luni, urmând ca Siria să-și poată recupera istoria. Cea de dinainte de dezastru!

Siria. Istoria înainte și după ISIS. Imagini cutremurătoare cu clădiri și monumente istorice distruse Galerie
Templul Bel din Palmyra | boredpanda.com

La un an după ce orașul sirian PalmIra a fost ocupat de ISIS, forțele guvernamentale siriene, sprijinite de atacuri aeriene rusești, au pus capăt unei ocupații de zece luni, urmând ca Siria să-și poată recupera istoria. Cea de dinainte de dezastru!

''Avem personal calificat, avem priceperea și avem studiile necesare", asigura directorul muzeelor din Siria, Maamoun Abdelkarim.

În afara monumentelor din secolul al XIII-lea, afectate în timpul luptelor pentru cucerirea orașului, jihadiștii au distrus, printre altele, și renumitele temple antice Bęl și Baalshamin și Arcul de triumf. Dar ''80% dintre ruinele antice se află în stare bună'', a precizat Maamoun Abdelkarim, potrivit căruia, ''nu s-a furat nimic'' datorită presiunilor exercitate de populația din Palmira.

Arcul de Triumf din orașul sirian PalmIra; Foto: boredpanda.com

Imaginile dezastrului nu au rămas, însă, de izbeliște. Joseph Eid, un fotograf al agenției de știri AFP, care a realizat mai multe imagini în Palmyra, în urmă cu doar doi ani, a pus la cale un proiect inedit. Acesta a postat pe internet fotografii suprapuse, înainte și după dezastru.

Ramașițele unei statui distruse de Isis; Foto: boredpanda.com

"Desigur, templul din Bel niciodată nu va mai fi la fel", a declarat pentru publicația Times specialistul în antichități, Mamoun Abdulkarim. "Potrivit experților noștri, vom fi cu siguranță capabil de a restabili o treime din cella distrus, sau poate chiar mai mult dacă vom efectua studii suplimentare cu ajutorul UNESCO ... am invita arheologi și experți pretutindeni să vină lucreze cu noi, deoarece acest site face parte din moștenirea întregii omeniri. "

România se unește cu Basarabia în fața ei! EA este EROINA din videoclipul Carla’s Dreams, ”Sub pielea mea”!... De ce țânțarii mușcă mai mult anumite persoane și de altele se feresc? Misterul a fost elucidat!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x