- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Încă de la primele ore ale dimineții, „efectul a putut fi văzut prin culoarea roşie a soarelui. Acesta a fost produs de un nor de fum care vine de la incendii”, a explicatPatricio Urra, şeful agenţiei meteorologice din Chile.
Norul de fum creat de incendiile devastatoare din Australia s-a ridicat la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării. Potrivit specialistului, nu există niciun motiv meteorologic pentru ca acesta să revină pe Pământ.
;
Fenomenul bizar nu reprezintă un pericol pentru locuitorii din zonă.
Serviciul Meteorologic din Argentina a publicat imagini prin satalit cu norul, susţinând că acesta a fost „transportat de sistemele frontale care mişcă de la vest către est”. Singurul semn vizibil cu ochiul liber va fi „un Soare un pic mai roşiatic”.
Fumul de la incendiile din Australia a traversat peste 11.000 de kilometri deasupra Oceanului Pacific înainte de a ajunge în Chile. Autorităţile spun că fumul este cel mai vizbil în centrul ţării, acolo unde ceaţa acoperă cerul care, sub orice alte circumstanţe, nu ar fi înnorat.
Prezenţa fumului nu ar trebui să provoace efecte serioase în ţara sud-americană având în vedere că nu au loc prea multe precipitaţii în zonă. Singura consecinţă, până acum, este reducerea radiaţiilor ultraviolete care ating solul, în urma „dopului” format de astfel de nori, susţine Edita Amador, un meteorolog din Chile, scrie Mediafax.