Antena Căutare

Teoriile bizare ale oamenilor de știință italieni despre Vlad Țepeș, sursa de inspirație pentru Dracula. Ce afecțiune ar fi avut

Oamenii de știință italieni au făcut un studiu în urma căruia reiese că Vlad Țepeș ar fi avut o afecțiune patologică numită hemolacria.

Colaj cu Vlad Țepeș și Dracula Galerie
Oamenii de știință italieni au făcut o cercetare despre Vlad Țepeș, în urma căreia au emis teorii bizare. Ce „legătură sângeroasă” ar fi existat între domnitor și personajul Dracula | Hepta & Shutterstock

Vampirul Dracula a devenit cunoscut în întreaga lume ca urmare a romanului lui Bram Stoker, cu același nume. Personajul Dracula a fost interpretat de actori precum Christopher Lee sau Nicolas Cage. An de an, de Halloween, o mulțime de oameni se costumează în Dacula, iar legenda lui reprezintă o sursă turistică pentru Transilvania, în special pentru Castelul Bran.

Se crede că sursa de inspirație a personajului a fost domnitorul Vlad Țepeș. Tomai de aceea, domnitorul medieval încă reprezintă interes pentru cercetători. Recent, oamenii de știință italieni au lansat o nouă teorie despre cel care îi „trăgea în țeapă” pe dușmani.

Studiul a dezvăluit o posibilă legătură sângeroasă între domnitorul valah și Contele Dracula.

Experții de la Universitatea din Catania spun că Vlad Țepeș a suferit de o afecțiune rară care l-a făcut să plângă cu lacrimi de sânge.

Citește și: Vlad Țepeș nu a fost Dracula! Totul a pornit de la un preot! Cum s-a născut, de fapt, legenda vampirului însetat după sângele tinerelelor neprihănite

Profesorul Vincenzo Cunsolo, care a condus studiul, a declarat: „Probabil că a suferit, cel puțin în ultimii ani ai vieții sale, de o afecțiune patologică numită hemolacria, adică putea vărsa lacrimi amestecate cu sânge", potrivit Daily Mail.

Legătura „sângeroasă” dintre Dracula și domnitorul Vlad Țepeș, care ar fi reieșit în urma unei cercetări recente

Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracul, a fost de trei ori conducător al Valahiei între 1448 și 1477. Ulterior, el a fost sursa de inspirație pentru celebrul conte vampir al autorului irlandez Bram Stoker în romanul său Dracula, care a apărut în 1897.

Acum, la mai bine de 500 de ani de la moartea sa, oamenii de știință au prelevat "biomolecule" din scrisorile care aparțineau domnitorului.

Echipa a extras sânge, transpirație, amprente și salivă dintr-o scrisoare, în luna mai a acestui an. Scrisoarea este datată 4 august 1475 și a fost scrisă către burghezii din Sibiu de către Vlad Dracul. Acesta îi informa pe locuitorii orașului că în curând va locui în satul lor.

Analiza proteinelor de pe document indică faptul că Vlad ar fi putut suferi de hemolacrie - o afecțiune rară care îi face pe cei care o suferă să plângă lacrimi de sânge.

Citește și: Adevărata faţă a domnitorilor români: Cum arătau în realitate Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş şi Ştefan cel Mare

Lacrimile pot avea o nuanță roșie sau pot părea ca și cum ar fi făcute în întregime din sânge.

Deși impactul vizual al hemolacriei este puternic și poate fi foarte înfricoșător, nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Este un simptom al multor boli și poate fi un indiciu al unei tumori. De asemenea, poate fi provocată de conjunctivită, de daune cauzate de mediu sau de leziuni.

Unii cercetători sugerează că este legată de stresul extrem sau de o tulburare psihologică.

Profesorul Cunsolo a declarat: "Datele noastre proteomice, deși nu pot fi considerate singure, ar putea indica faptul că el a suferit probabil, cel puțin în ultimii ani de viață, de o afecțiune patologică numită hemolacrie, adică putea vărsa lacrimi amestecate cu sânge. În plus, probabil că suferea și de procese inflamatorii ale căilor respiratorii și/sau ale pielii. După părerea noastră, este pentru prima dată când o astfel de cercetare a fost efectuată și a contribuit la aducerea în lumina reflectoarelor a stării de sănătate a lui Vlad Dracula

'Nu se poate nega faptul că mai multe persoane din Evul Mediu ar fi putut atinge aceste documente,

Studiul este publicat în revista ACS Analytical Chemistry.

Video viral. Un turist român, uimit de ce a descoperit la cazare. Ca să poată face duș, trebuia să scoată capul pe geam!... Planta miraculoasă, elixirul sănătății, stocată alături de aur în comorile imperiale, în Grecia Antică, a fost redescope...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x