Pentru americani, planul pentru crearea unei bombe de uraniu s-a născut în 1939, anul în care Albert Einstein i-a scris președintelui Franklin Roosevelt despre faptul că o reacție nucleară necontrolată în lanț are un potențial imens și ar putea fi baza unei arme de distrugere în masă. În februarie 1940, guvernul federal a asigurat 6.000 de dolari pentru cercetări. La începutul lui 1942, SUA fiind în război cu Axa și având teama că Germania lucrează la propria bombă, a înlăturat limitele resurselor alocate proiectului.
Conform informațiilor istorice, germanii nu au ajuns niciodată să creeze propria bombă atomică. Însă Peter Lohr nu este de aceeași părere și susține că descoperirea sa recentă demonstrează contrariul. Germanul în vârstă de 70 de ani este inginer mecanic și, cu ajutorul unui radar special, ar fi găsit cinci obiecte de mari dimensiuni situate în mai multe încăperi subterane din landul german Turnigia. El a declarat că obiectele ar avea forme similare bombelor nucleare, iar două dintre cele cinci chiar ar fi astfel de dispozitive.
”Metalul stă acolo de 71 de ani. La un moment dat se va degrada și atunci vom avea de-a face cu un al doilea Cernobîl”, a spus Peter Lohr. Conform informațiilor oferite de ziarul Independent, spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroși prizonieri de război au fost folosiți pentru a săpa tuneluri sub munții din acea zonă. Proiectul a fost, însă, abandonat, iar scopul acestora este necunoscut. Americanii au capturat zona respectivă în anul 1945, eliminând toate trupele germane care păzeau tunelurile și eliberând toți prizonierii care erau ținuți în tabăra Ohrdruf.