Antena Căutare

Un satelit scăpat de sub control se apropie de Pământ și va intra în atmosferă miercuri dimineața

Un satelit lansat acum aproape 30 de ani este pe cale să-și piardă controlul și să intre în atmosfera Pământului, potrivit rapoartelor SkyNews.

Un satelit scăpat de sub control se apropie de Pământ și va intra în atmosferă miercuri dimineața | HEO via ESA/ News.ro

Satelitul, denumit ERS-2, este anticipat să se dezintegreze în bucăți în timp ce reîntră în atmosferă, iar majoritatea fragmentelor sale vor arde în timpul procesului. Agenția Spațială Europeană (ESA) menționează că, deoarece reîntrarea este "naturală" și nu este controlată de oameni, este imposibil să se prevadă cu exactitate când și unde se va produce acest eveniment.

Un satelit scăpat de sub control se apropie de Pământ și va intra în atmosferă miercuri dimineața

Cu toate acestea, pe măsură ce momentul se apropie, agenția poate oferi o previziune mai precisă. ESA a publicat recent o prognoză care estimează că satelitul va reîntra în atmosfera Pământului miercuri, la ora 13:14 (ora României). Există însă o fereastră de incertitudine din cauza activității solare imprevizibile, ceea ce înseamnă că reîntrarea în atmosferă ar putea avea loc cu până la 15 ore înainte sau după ora prevăzută.

Citește și: Fenomen misterios în Alaska. De ce a apărut pe cer această urmă cu formă bizară

Articolul continuă după reclamă

ESA a publicat și fotografii ale satelitului pe măsură ce se apropie de atmosferă. Imaginile, realizate între 14 ianuarie și 3 februarie, arată ERS-2 la o altitudine de peste 300 km. În prezent, se află la aproximativ 200 km altitudine și coboară cu peste 10 km pe zi, iar viteza sa de coborâre crește rapid.

Pe măsură ce se apropie de altitudinea de aproximativ 80 km, se așteaptă ca satelitul să înceapă să se dezintegreze și să ardă. Deși există posibilitatea ca unele fragmente să ajungă pe Pământ, ESA consideră că cel mai probabil acestea vor cădea în ocean. Agenția menționează că riscurile asociate cu reîntrarea în atmosferă a sateliților sunt foarte scăzute și că fragmentele rezultate nu vor conține substanțe toxice sau radioactive.

ERS-2 a fost lansat în 1995 și a reprezentat la vremea respectivă una dintre cele mai avansate platforme spațiale europene de observare a Pământului. "Ne-a furnizat informații valoroase despre planeta noastră, inclusiv despre compoziția atmosferei, comportamentul oceanelor și impactul activității umane asupra mediului", a declarat Mirko Albani, șeful Programului Spațial Heritage al ESA.

Citește și: Fenomen de proporție biblică, orașul care s-a umplut de lilieci și cerul s-a înnegrit. Oamenii se tem să iasă din case

După 16 ani pe orbită, ESA a decis să încheie misiunea și să "elibereze" satelitul. Aceasta a implicat utilizarea combustibilului rămas pentru a coborî altitudinea satelitului de la 785 km la 573 km. Această măsură a fost luată pentru a reduce riscul de coliziune cu alte obiecte spațiale și pentru a accelera procesul de dezintegrare gravitațională a satelitului după încheierea misiunii sale, potrivit news.ro.

Cea mai sexy bunică din lume dă sfaturi de frumusețe femeilor de pretutindeni. Ce vârstă are și ce face pentru a arăta a... Femeia care a călătorit peste 3.000 de kilometri pentru o întâlnire romantică. Ce s-a întâmplat când și-a văzut partener...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x