- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Șapte ani, o cană veche, emailată, cu smalțul sărit pe alocuri, din recuzita Muzeului Auschwitz din Polonia nu a atras atenția nimănui.
Se știa că aparținuse unuia dintre evreii deportaţi la Auschwitz-Birkenau, deposedaţi în urma jafurilor executate de soldaţii nazişti. Asta până de curând, când muzeografii au făcut o descoperire uimitoare! În urma unor proceduri de restaurare a obiectelor din colecţia dedicată victimelor din lagărul de concentrare, au descoperit că acesta avea fund dublu în care erau ascunse un inel şi un colier.
Peste șapte decenii de la eliberarea lagărului de concentrare
Cel mai probabil, un prizonier le-a ascuns în cana pe care o folosea zilnic în lagăr. Fără a face presupoziții exagerate, cel mai probabil, fie obiectele aveau o valoare personală însemnată, fie urmau să fie folosite în schimbul unor servicii sau răscumpărări (pentru achiziționarea hranei, prelungirea termenului vieții și nu numai). Sau, cei închiși sperau ca ele să ajungă la familiile lor, explicație pe care a dat-o și directorul Muzeului Memorial Auschwitz- Birkenau, Piotr M. A. Cywiński.
"Germanii i-au mințit neîncetat pe evreii deportați pentru exterminare. Ei le spuneau că vor fi relocaţi şi au permis victimelor să ia cu ei un mic bagaj. În acest fel, nemţii erau încrezători că în bagaje vor găsi obiecte de valoare ale familiilor deportate", a menţionat Cywiński.
Muzeografii au fost emoționați de această descoperire
Cana se afla de șapte ani în patrimoniul muzeografic, dar nimeni nu a observat până acum ceva neobișnuit la ea. În urma proceselor de restaurare a obiectului în cauză, s-a descoperit că acesta cană avea fund dublu în care erau ascunse un inel şi un colier.
Hanna Kubik, curatorul colecției memoriale a precizat că inelul şi colierul erau învelite într-o bucată de pânză.
"În timpul lucrărilor de conservare pentru ustensilele de bucătărie din expoziția noastră de bază s-a dovedit că una dintre căni are un fund dublu. Obiectele au fost foarte bine ascunse, iar din cauza trecerii timpului, materialele au suferit o degradare treptată”, a precizat ea.
La mai bine de 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare, încă mai există cazuri în care, obiecte care au aparţinut victimelor au fost descoperite accidental. Bijuteriile găsite în cană vor fi expuse chiar în forma în care au fost ascunse de proprietar.
Sursă foto și text: www.viralnova.com
O femeie nu a fost lasată să urce în avion, pentru că avea pantalonii prea scurți. A fost obligată să îi schimbe... Adevăr sau intoxicare? SEMNUL DIAVOLULUI este pe mai multe biserici din România. Iată DOVADA!...