Căutare Live

Un secret de peste șapte decenii! Muzeografii de la Auschwitz au descoperit un inel și un colier „ascunse” într-o cană a unui prizonier evreu

Șapte ani, o cană veche, emailată, cu smalțul sărit pe alocuri, din recuzita Muzeului Auschwitz din Polonia nu a atras atenția nimănui.

Șapte ani, o cană veche, emailată, cu smalțul sărit pe alocuri, din recuzita Muzeului Auschwitz din Polonia nu a atras atenția nimănui.

Se știa că aparținuse unuia dintre evreii deportaţi la Auschwitz-Birkenau, deposedaţi în urma jafurilor executate de soldaţii nazişti. Asta până de curând, când muzeografii au făcut o descoperire uimitoare! În urma unor proceduri de restaurare a obiectelor din colecţia dedicată victimelor din lagărul de concentrare, au descoperit că acesta avea fund dublu în care erau ascunse un inel şi un colier.

Peste șapte decenii de la eliberarea lagărului de concentrare

Cel mai probabil, un prizonier le-a ascuns în cana pe care o folosea zilnic în lagăr. Fără a face presupoziții exagerate, cel mai probabil, fie obiectele aveau o valoare personală însemnată, fie urmau să fie folosite în schimbul unor servicii sau răscumpărări (pentru achiziționarea hranei, prelungirea termenului vieții și nu numai). Sau, cei închiși sperau ca ele să ajungă la familiile lor, explicație pe care a dat-o și directorul Muzeului Memorial Auschwitz- Birkenau, Piotr M. A. Cywiński.

"Germanii i-au mințit neîncetat pe evreii deportați pentru exterminare. Ei le spuneau că vor fi relocaţi şi au permis victimelor să ia cu ei un mic bagaj. În acest fel, nemţii erau încrezători că în bagaje vor găsi obiecte de valoare ale familiilor deportate", a menţionat Cywiński.

Muzeografii au fost emoționați de această descoperire

Cana se afla de șapte ani în patrimoniul muzeografic, dar nimeni nu a observat până acum ceva neobișnuit la ea. În urma proceselor de restaurare a obiectului în cauză, s-a descoperit că acesta cană avea fund dublu în care erau ascunse un inel şi un colier.

Hanna Kubik, curatorul colecției memoriale a precizat că inelul şi colierul erau învelite într-o bucată de pânză.

"În timpul lucrărilor de conservare pentru ustensilele de bucătărie din expoziția noastră de bază s-a dovedit că una dintre căni are un fund dublu. Obiectele au fost foarte bine ascunse, iar din cauza trecerii timpului, materialele au suferit o degradare treptată”, a precizat ea.

Citește și
o femeie pozand eticheta prinsa de niste haine
O tânără a vrut să își cumpere o rochie, dar când a vrut s-o probeze a găsit un bilet neașteptat prins de haină. Ce scria
O tânără a vrut să își cumpere o rochie, dar când a vrut s-o probeze a găsit un bilet neașteptat prins de haină. Ce scria
fată cu mască de protecție împotriva coronavirusului
Ce măsuri de relaxare s-ar putea impune de Crăciun și de Revelion. Circulația liberă, iar magazinele program mai lung
Ce măsuri de relaxare s-ar putea impune de Crăciun și de Revelion. Circulația liberă, iar magazinele program mai lung
imagine cu o portie de pui crispy
Un bărbat a mâncat doar pui crispy timp de 30 de zile. Transformarea a fost uluitoare. Ce a descoperit
Un bărbat a mâncat doar pui crispy timp de 30 de zile. Transformarea a fost uluitoare. Ce a descoperit
Mai multe articole

La mai bine de 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare, încă mai există cazuri în care, obiecte care au aparţinut victimelor au fost descoperite accidental. Bijuteriile găsite în cană vor fi expuse chiar în forma în care au fost ascunse de proprietar.

Sursă foto și text: www.viralnova.com

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri