- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vulcanul Ciomatu, care este situat în Carpații Orientali, a erupt ultima dată în urmă cu 30.000 de ani, iar acum oamenii de știință au făcut o descoperire inedită. Mai exact, potrivit unui studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters, între 27258880000 și 76324864000 de yarzi cubi de magma fierb încă sub vârful acestuia.
Studiul realizat de oamenii de știință arată că rocile din partea de sus a crustei vulcanului sunt, în medie, topite în proporție de 15, iar în unele zone procentul ajunge la 45.
Descoperirea oamenilor de știință nu prevestește, însă, erupția vulcanului, ci doar atrag atenția asupra faptului că există un risc ce trebuie evaluat.
”Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real, spune coautorul studiului.Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, a spus el, potrivit Smithsonian.
Conform studiului, Laumonier și colegii săi din Elveția, Ungaria și România au ajuns la concluziile dezvăluite în urma unor analize geofizice și geochimice și a unor simulări numerice ale evoluției termale ale vulcanului prin care au încercat să stabilească ce cantitate de magmă se află sub acesta.
Rezultatele sugerează că Ciomatu ar putea depozita magmă cu un volum mai mare decât spațiul ocupat de Piramida din Giza.