Căutare Live

Unică în lume! O ”soră” de-a lui Ceaușescu a fost PRIMA DOAMNĂ, de două ori, în două țări diferite!!!

Graca Simbine, o revoluționară din Mozambic, a fost Prima Doamnă a statului african după căsătoria cu Samora Machel, din 1975 până în 1986. Ceaușescu îl considera pe liderul de la Maputo ”fratele mai mic”, iar pe Graca, ”sora africană”. Din 1998, un an, a fost soția liderului sud-african Nelson Mandela, devenind, astfel, unica femeie din lumea care a fost PRIMA DOAMNĂ în două țări diferite

Graca Simbine, o revoluționară din Mozambic, a fost Prima Doamnă a statului african după căsătoria cu Samora Machel, din 1975 până în 1986. Ceaușescu îl considera pe liderul de la Maputo ”fratele mai mic”, iar pe Graca, ”sora africană”. Din 1998, un an, a fost soția liderului sud-african Nelson Mandela, devenind, astfel, unica femeie din lume care a fost PRIMA DOAMNĂ în două țări diferite

Graca Simbine s-a născut pe 17 octombrie 1945 în provincia Gaza, din Africa Orientală Portugheză, viitorul stat Mozambic. Tatăl său a murit cu17 zile înainte de nașterea micuței, dar a lăsat cu limbă de moarte ca ea să primească o educație bună. A fost trimisă la protestanții metodiști din Maputo, unde era singura fată de culoare într-o clasă plină de elevi albi. Învăța remarcabil, așa că a plecat în Europa, în Portugalia, la Universitatea din Lisabona. S-a apucat de politică, a fost exclusă. Nu înțelegea de ce statele nu pot fi libere, de ce trebuie să stea sub ”dominația” lusitană.

Când s-a întors în patria natală, a aderat la Frelimo, Frontul Mozambican de Eliberare. S-a antrenat alături de trupele de guerillă. S-a îndrăgostit de Samora Machel, un lider extrem de carismatic. S-au căsătorit în august 1975, la două luni după ce Mozambicul și-a dobândit independența. Samora a devenit primul președinte al noului stat, iar Graca, PRIMA DOAMNĂ. În 1979, Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită la Maputo, prilej cu care s-a înfrățit cu Samora, in timp ce pe Graca a numit-o ”sora africană”.

Pe 19 octombrie 1986, președintele a decedat într-un misterios accident aviatic, cu 34 de morți. Graca a fost devastată, purtând, apoi, doliu, zilnic, vreme de cinci ani.

Graca și cel de-al doilea soț, Nelson Mandela

Și-a revenit și a început să lupte pentru drepturile africanilor, pentru drepturile copiilor. În 1996 a primit invitația de a candida pentru a deveni Secretarul General al ONU, dar a refuzat. A început să se apropie de liderul sud-african Nelson Mandela și, pe 18 iulie 1998 cei doi s-au căsătorit. Graca a devenit, astfel, unica femeie PRIMĂ DOAMNĂ în două țări diferite, Nelson fiind întâiul președinte din Africa de Sud în era post-apartheid. A intrat în ”Cartea Recordurilor” pentru acest lucru, chiar dacă mariajul dintre ei n-a durat decât un an. Când ”Madiba” a decedat de pneumonie, pe 5 decembrie 2013, Graca a ținut doliu șase luni.

Ajunsă la 71 de ani, doamna Machel continuă să lupte pentru drepturile africanilor de pretutindeni.

La ce e bun un bitcoin? O întrebare cu multe răspunsuri!... Ca-n „Jake și vrejul de fasole”. Un mexican este singurul om al planetei care nu a cules ce a semănat!...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri