Live acumFilm: Minus 25 de grade
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

Vine sfarsitul lumii! Oamenii s-au temut intotdeaua de potop, foc universal sau iarna vesnica

Potop, foc universal, furtuna de nisip, plante devoratoare, crepuscul al zeilor - de multe milenii, ideea ca lumea se va sfarsi ii ingrozeste pe oameni, imprumutand forme diverse, in functie de civilizatii, epoci si descoperirile stiintifice ale vremurilor.

Potrivit Mediafax, confruntate cu marile cicluri naturale, populatiile umane au trait multa vreme avand ancorata in suflet angoasa unei ierni vesnice, in care noaptea nu se va mai sfarsi niciodata. Multe secole dupa aceea, au aparut spectrul "iernii nucleare", cel al catastrofei ecologice si cel al asteroidului urias.

"Fiecare lume pare provizorie. Inainte de monoteism, cele mai multe dintre civilizatii se temeau ca aceste cicluri se vor termina intr-o zi. Multe ritualuri erau asociate acestei spaime", a declarat istoricul Bernard Sergent.

Astfel, "aztecii considerau ca, la fiecare 52 de ani, Soarele risca sa dispara, iar ei apelau la foarte multe sacrificii umane pentru a se asigura de renasterea astrului", a explicat acest specialist in mituri, autor al cartii "La Fin du monde", lansata de editura franceza Librio.

Odata cu aparitia monoteismului, se inmultesc cantecele despre apocalipsa. Se remarca cele ale profetilor evrei, apoi Apocalipsa lui Ioan, ce apare si in Biblie.

Acest text descrie o serie de cataclisme si drame de dimensiuni cosmice care distrug o parte din Terra si multe astre. Evanghelistul nu descrie Judecata de Apoi, cand Dumnezeu ii desparte pe cei alesi de cei damnati, insa face aluzie la ea in acel text.

Islamul cuprinde si el o serie de texte despre distrugerea lumii, ce va fi savarsita prin furtuni de nisip, invazii sau incendii. In aceasta religie exista si o Zi a Judecatii, denumita si Ziua Invierii.

In Evul Mediu, anul 1000 i-a facut pe oameni sa creada ca va veni sfarsitul lumii, intr-o Europa ravasita de ciuma si foamete. In 1013, o eclipsa solara a contribuit si mai mult la cresterea acestui sentiment de panica. Anul 2000 a generat la randul sau o serie de spaime irationale.

"Elementul aflat in joc in aceste sfarsituri ale lumii este raspunderea noastra in fata zeilor sau a naturii si pedeapsa suferita pentru sfidarea unei ordini care depaseste puterea noastra de intelegere", a declarat Jean-Noël Lafargue, autor al cartii "Fins du monde, de l'Antiuuité à nos jours".

"Inainte, Dumnezeu ii pedepsea pe oameni sau ii recompensa. Astazi, nu mai e nevoie de zei, catastrofele cauzate de om sunt suficiente", a adaugat el.

In ceea ce priveste predictia maya, niciun ordin religios actual nu s-a aratat dispus sa o adopte. Martorii lui Iehova, care prezic de multa vreme un sfarsit al lumii iminent, au publicat la randul lor o carte care se numeste "Sfarsitul lumii", in care se spune ca acesta se va produce in ianuarie.

Citeste si Jurnalul!

Recomandari