Pe 10 august 1951, România a fiert, la propriu. În ”Ion Sion”, un cătun de pe lângă Râmnicelu, pe la 25 de kilomeri de Brăila, termometrele au suit până la +44,5 grade C. Cea mai mare temperatură înregistrată, vreodată, la noi în țară. Caii n-au mai rezistat, oamenii au mâncat mămăligă de orz. Altceva nu găseau!
Trecuseră mai bine de cinci ani decând Regele plecase, dar ei, țăranii din ”Ion Sion”, tot așa îi ziceau: ”Ferma Regală Domnița”, unde, pe vremea lui Mihai I crescuseră cei mai frumoși cai și cele mai frumoase vaci posibile. Era cald, al naibii de cald, dar oamenii obișnuiau să se bage sub căruță și să ”păcălească” arșița. Acum, însă, părea jale. Când unul dintre osteniți a privit termometrul ce odihnea la intrarea în ”căsuța” IAS-ului, s-a speriat. Umbră, dar el arăta +44,5 grade C! Om făr' de carte, s-a speriat. A făcut cruce, a privit cerul, apoi a plecat, degrab', spre tovarășul învățător din Râmnicelul, singurl om care putea desluși înspăimântarea.
- 56,7 grade Celsius este cea mai mare temperatură înregistrată în istorie, 10 iulie 1913, Furnace Creek, California, ”Valea Morții”
Așa era. ”Aveam 31 de ani, îmi aduc aminte tot! Fusese prăpăd, secetă mare. Oamenii mâncau doar mămăligă din orz, în loc de porumb crescuseră tartani, burieni pe care le tăiau și le dădeau la animale. De unde să adune caii putere? Se sfârșeau, căzând din picioare”, povestea, la nouă decenii de viață, nea Vasile Bumbac, pentru ”Gazeta de Agricultură”. 10 august 1951, cea mai mare temperatură înregistrată, vreodată, în România. Fusese secetă mare, două luni nu plouase. Pârăul ce trecea prin sat secase complet. Uneori, vara, se mai petrecea istă treabă, dar, de tot, nu dispăruse niciodată. ”Pe vremea aia nu se pomenea ca unuia din sat să-i vină rău de la inimă. Atunci mulți au leșinat”, povestește și Arfiade Dumitrașcu, localnic. De la București au plecat, imediat, spre Râmnicelu, specialiști meteorologi, poveste a fost confirmată. De atunci, în România au mai fost înregistrate temperaturi ”de speriat”, dar niciodată ca atunci. Spre exemplu, în 2001, la Oravița, în luna ianuarie, termometrele au urcat la 22.2 grade. În 1985, la stația Bechet, aprilie a venit cu 35.5, în timp ce la Calafat, în 2007, în iulie, oamenii s-au speriat la 44.3 grade.