Ca să îl găsim pe adevăratul Sfânt Valentin, dăm paginile istoriei mult înapoi și ajungem în secolul al treilea, când Imperiul Roman era condus de împăratul Marcus Aurelius Claudius Gothicus, cunoscut și drept Claudius al II-lea.
Acest împărat de care este legată povestea Zilei îndrăgostiților a avut o domnie scurtă, între anii 268 și 270 - doi ani, dar destul timp ca să îi facă de petrecanie Sfântului Valentin!
Claudius al II-lea era preocupat de război, firește. Avea probleme în a-și aduna suficienți soldați în armată. Convingerea lui a fost că bărbații se fereau să lupte în armată, pentru că nu voiau s se despartă de iubitele lor sau de familii. Așa că a interzis căsătoriile.
Astfel, mii de cupluri și-au văzut visul de a se căsători distrus prin decizia împăratului. Nimeni, însă, nu avea curajul să îl sfideze pe Claudius al II-lea. Cu o singură excepție – Sfântul Valentin, care era preot.
În ciuda ordinului împăratului roman, Sfântul Valentin a început să căsătorească soldați îndrăgostiți în secret, înainte ca aceștia să apuce să fie trimiși la război.
În anul 269, împăratul a aflat secretul! Sfântul Valentin a fost aruncat într-o închisoare și condamnat la moarte.
Povestea de dragoste a Sfântului Valentin, extrem de tristă!
Potrivit legendei, înainte de a fi executat, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de o fată nevăzătoare, dar nu oricare fată, ci chiar fiica temnicerului său! Fata l-ar fi vizitat în timpul pe care el l-a petrecut în spatele gratiilor.
În ajunul execuției sale, Sfântul Valentin i-a scris un sonet iubitei lui, cu cerneală pe care a stors-o din violete. Cuvintele pe care i le-a scris fetei i-ar fi redat acesteia văzul. „De la Valentinul tău”, i-ar fi scris el iubitei.
Cei doi îndrăgostiți nu au apucat să se iubească mult timp, că Sfântul Valentin a fost omorât – mai întâi ar fi fost bătut de călăii care urmau ordinul împăratului, iar mai apoi ar fi fost decapitat.
Altă variantă a originii Zilei îndrăgostiților și a identității Sfântului Valentin
O altă legendă spune că Sfântul Valentin a fost, de fapt, Sfântul Valentin de Terni, un episcop, care a fost, de asemenea, decapitat la ordinul împăratului Claudius al II-lea.
Alte variante ale poveștii arată că Sfântul Valentin a fost omorât deoarece ar fi încercat să ajute creștinii să scape din închisorile romane dure, unde erau bătuți și torturați adesea.
El l-ar fi convins pe un judecător, numit Asterius, să devină creștin, după ce i-ar fi cerut Sfântului Valentin să ăi redea văzul fiicei lui, iar el a făcut această minune, doar atingându-i fetei ochii.
Ziua îndrăgostiților, legată de o festivitate păgână
Deși se crede că Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day este sărbătorită pe 14 februarie pentru a-l comemora pe Sfântul Valentin, unele surse susțin că s-a încercat transformarea unei ceremonii păgâne într-o sărbătoare creștină.
Mai exact, ar fi vorba despre Lupercalia – un festival al fertilității și sănătății, dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și lui Romulus și Remus. Festivitatea implica sacrificări de animale, dar și apariția unor noi cupluri.
Sfântul Valentin nu ar fi doar patron al iubirii, ci și al... Albinelorși apicultorilor – mierea fiind folosită pentru proprietățile sale afrodisiace. Pe vremuri, tinerilor li se dădea mied după nuntă.
Asta nu e tot! Sfântul Valentin ar fi și patron al bolnavilor de epilepsie și al... Ciumei – cauza morții îmăratului Claudius al II-lea.
Un craniu ce i-ar aparține Sfântului Valentin se află în Biserica Sfânta Maria din Cosmedin din Roma, înconjurat de flori.
Valentine`s Day. Sfântul Valentin a fost primul care trimis un mesaj de dragoste pe 14 februarie. Tradiții și legende de... A divorțat și și-a găsit dragostea în rândul felinelor. Ea e tânăra care a trăit cu 130 de pisici într-o garsonieră: ”Îș...