- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ziua Pământului e sărbătorită anual, pe 22 aprilie.Tema Zilei Pământului 2019 este „Protejaţi-ne speciile” - „Protect Our Species”, în încercarea de a atrage atenţia asupra animalelor aflate pe cale de dispariţie.
Organizatorii acţiunii globale de Ziua Pământului spun că 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populaţiei, iar 75% din recifele de corali sunt în pericol.
Ziua Pământului se sărbătoreşte pe 22 aprilie încă din 1970 datorită unei iniţiative care şi-a propus să aducă în discuţie protejarea mediului, dar, inițial, era sărbătorită doar în SUA. În prezent, 193 de ţări fac parte din reţeaua care marchează aniversarea planetei noastre. Ziua Mondială a Pământului a fost instituită de ONU, în 2009, prin Rezoluţia 63/278. Demersul ar trebui să ne amintească anual că Pământul şi ecosistemele sale ne oferă condiţiile pentru întreţinerea vieţii.
În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.
Ziua Pământului 2019, sărbătorită de Google printr-un doodle
Ziua Pământului e sărbătorită de Google printr-un doodle special.
Ziua Pământului- Lucruri interesante despre Pământ
- Viteza de rotație a Pământul variază, zilele au devenit mai scurte
Ca rezultat al variației forțelor gravitaționale sub influența Lunii, a Soarelui și a celorlalte planete din sistemul solar, precum și al altor mecanisme cosmice, viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe ajunge să varieze în timp. Ce rezultat este faptul că zilele au devenit mai scurte cu sutimi de secundă, ceea ce sugerează că viteză unghiulară de rotație a Pământului în jurul axei sale a crescut. Factorii care induc această sporire de viteză nu au fost încă determinați cu exactitate.
- Gravitația nu este uniformă pe toată suprafața Pământului, în unele locuri ne putem simți mai grei
Specialiștii susțin că în anumite locuri de pe Pământ, ne putem simți mai grei decât în altele. Acest fenomen este explicat prin faptul că, în unele regiuni de pe planetă, atracția gravitațională acționează cu o forță mai mare decât în majoritatea zonelor. Un punct în care gravitația se manifestă cu intensitate scăzută se află în vecinătatea coastelor indiene, în timp ce, fenomenul atracției acționează mai pronunțat în Oceanul Pacific de Sud. Cauza acestor iregularități este momentan necunoscută.
- Specialiștii estimează că vârsta Pământului este de aproximativ 5 milioane de ani.
- 70% din suprafaţa totala a Pământului este acoperită cu apă.
- Distanţa dintre Pământ şi Soare este de 150 de milioane de kilometri.
- Atmosfera Pământului este compusă din nitrogen (77%), oxygen (21%) şi alte gaze precum dioxid de carbon.
- La început, Pământul a fost compus doar din hidrogen şi heliu.
- Pământul este singura planetă din sistemul solar pe care se găseşte apa în trei stări: lichidă, gazoasă şi solidă.
- Durează 8 ½ minute pentru ca lumina soarelui să ajungă pe Pământ.
- Inima Pământului este alcătuită din fier şi nichel.
- Cel mai înalt munte de pe Pământ este Everest, cel mai fierbinte deşert este Sahara , cea mai mare mare este Marea Caspică, cel mai lung râu este Nil.
- Cu cantitatea de sare din oceane s-ar putea acoperi suprafaţa Pământului de 500 de ori.
- Cea mai veche rocă de pe Pământ are două milioane de ani şi a fost descoperită în Marele Canion.