Născută în iulie 1940, într-o familie de oameni sărmani, doamna Matcașu a primit prenumele de ”România”. Ai ei erau sărmani, așa că tatăl i-a scris Regelui Carol al II, dacă poate s-o boteze. ”Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut”, povestește. Celebrează de două ori: în vară și de 1 decembrie
Când o rogi să-ți arate Cartea de Identitate, prima oară te freci la ochi: Romania Matcașu! Așa e tipărit: România e prenumele, Matcașu, numele. Născută pe 30 iulie 1940. ”Eram sărmană, proveneam dintr-o familie cu 16 copii. Vreme de război, așa că tata i-a scris Regelui Carol al II-lea, dacă poate să mă boteze. Majestatea Sa a fost de acord, așa că mi-a dat prenumele România”, povestește singura femeie din țară care este...strigată așa.
Pe 30 iulie a adunat 16 ani, pe 28 august s-a angajat la uzină, la ”Tractorul”, în Brașov. Vremurile, grele, avea nevoie de bani. ”Am început de jos, am lucrat la curierat, vreo patru ani, apoi la Turnătorie, la Prese”. A avut probleme cu Securitatea. ”M-au întrebat ce fel de nume e ăsta, au pus presiune să-l schimb”. Nu l-a schimbat! A lucrat până pe 1 septembrie 1990. Atunci s-a pensionat, pentru a avea grijă de soțul ei, grav bolnav.
”Mi s-a întâmplat să mă întrebe și preotul, la cununia civilă, care este numele meu. Crezând că am spus țara în care m-am născut și nu cum mă numesc, m-a rugat să repet”. La serviciu, acasă, toți prietenii o strigă fie România, fie, mai simplu, Mioara sau Mia. La ”Tractorul”, s-a băgat la dansuri populare, vreme de trei ani. ”Am avut costum național, am petrecut românește”, mai spune. Se bucură de două ori pe an: în vară, de ziua de naștere și pe 1 Decembrie, de ziua de...nume.
Are o singură dorință. Vrea ca prenumele ei să fie moștenit. ”Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România”, adaugă, dar admite că e extrem de greu. ”Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România”!
Nume: România Matcașu. Data nașterii: 30 iulie 1940. Locul nașterii: Pleșcoi, județul Buzău. Familie: văduvă, doi copii și trei nepoți. Studii: opt clase. Loc de muncă: ”Tractorul”, Brașov, 1956 - 1990.
Sursa: Adevărul
Videoclipul ciudat prin care Jandarmeria promovează Centenarul. Oamenii nu au reușit nici acum să înțeleagă mesajul, tu ... Leonard Doroftei servește pe la mese. Care este situația în care se află acum supranumitul ,,Doroftei cel mare"...