Dupa consultarile cu partidele parlamentare din 14 decembrie 2011, presedintele Basescu a declarat ca, in cazul in care se va proba ca va fi necesara revizuirea Constitutuiei pentru introducerea prevederilor acordului european de guvernanta fiscala, aceasta se va face in timp util.
De asemenea, seful statului a spus ca exista controverse intre partide privind organizarea referendumului de modificare a Constitutiei o data cu alegerile locale si parlamentare din 2012, el precizand ca va raspunde solicitarii de a ajuta partidele sa stea la masa pentru a stabili data acestuia.
Pe langa prezenta la un posibil referendum national, romanii ar mai putea fi chemati anul acesta si la referendumuri locale daca actuala Putere va decide sa se faca reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii pana la alegerile din noiembrie.
Astfel de referendumuri au mai fost planificate si anul trecut in unele judete care ar urma sa fie desfiintate prin comasarea lor in regiuni. Un astfel de referendum nu a avut loc decat in Constanta, in alte judete deciziile de convocare fiind atacate de Prefectura sau amanate. O alta controversa este legata de expirarea la 12 februarie a mandatului lui Daniel Morar la sefia DNA.
Anul trecut in noiembrie, presedintele Basescu declara la TVR ca doreste sa ii ceara procurorului general, Laura Codruta Kovesi, prelungirea cu sase luni, pana la raportul Comisiei Europene din vara, a mandatului lui Morar.
Modul prin care seful statului vede posibila prelungirea mandatului lui Morar este interimatul pe o perioada de sase luni, insa posibilitatea legala este delegarea acestuia la conducerea DNA. Basescu a mai spus ca un alt considerent pentru care doreste prelungirea mandatului lui Daniel Morar este de a instala toata echipa de conducere a DNA in acelasi timp.
"As vrea sa expire si mandatele adjunctilor, astfel incat noul procuror-sef de la DNA sa poata sa propuna prin CSM, prin MJ si sa ajunga la mine desemnarea unei echipe, nu a unui singur om. Procuror-sef plus adjunctii, asta ar fi ideea - obiectiv pe care-l urmaresc si la Parchetul General", a spus Basescu.
Cele mai importante evenimente politice din 2012
1 februarie - incepe penultima sesiune ordinara a actualului Parlament;
12 februarie - expira mandatul lui Daniel Morar de procuror-sef al DNA;
1 iunie - intra in vigoare noul Cod de Procedura Civila;
29 iunie - se incheie penultima sesiune ordinara a actualului Parlament;
3 septembrie - incepe ultima sesiune ordinara a actualului Parlament;
2 octombrie - expira mandatul Laurei Codrutei Kovesi de procuror general al Romaniei;
Noiembrie - au loc, in aceeasi zi, alegerile locale si parlamentare. Sunt alesi primarii, presedintii de consilii judetene, consilierii locali, deputatii si senatorii. Incepand cu aceste alegeri locale, se aplica legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, cu exceptia situatiilor de balotaj. Pana la alegerile din acest an, primarii erau alesi in doua tururi. Si presedintii de consilii judetene sunt alesi intr-un singur tur;
Decembrie - intrunirea noului Parlament si investirea noului Guvern, a noilor primari si a noilor sefi de consilii judetene.
Sursa: Jurnalul National
Foto: celebrategreen.net