Antena Căutare

Adrian Nastase, in opt ani: Din prim-ministru, in celula de la Rahova

La sfarsitul anilor '90, Adrian Nastase devenise unul dintre cei mai cunoscuti si ambitiosi politicieni. Cariera sa se afla in plina ascensiune. In anii 2000, nimeni nu ar fi prevazut ca fostul premier al Romaniei va ajunge dupa gratii. Totusi, 2004 este anul in care se consemneaza caderea abrupta a lui Nastase.

13 decembrie 2004: Dupa o perioada de patru ani in care a fost prim-ministru, Adrian Nastase candideaza la presedintie din PSD+PUR, principalul sau adversar fiind Traian Basescu. Nastase pierde alegerile prezidentiale. Zeci de mii de oameni au iesit in strada bucurandu-se ca au scapat de un "tiran".

21 decembrie 2004: Adrian Nastase este ales presedinte al Camerei Deputatilor.

aprilie 2005: Renunta la sefia PSD, in fruntea caruia a stat timp de 4 ani, devenind presedinte executiv.

7 februarie 2006: Procurorii DNA au confirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase in dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)". DNA-ul a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu".

Astfel, el ar fi primit peste 100.000 de dolari (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 lei (reprezentand contavaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti si comuna Cornu, din judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

15 martie 2006: Adrian Nastase isi da demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, pe fondul acuzatiilor de coruptie aduse de procurori.

24 mai 2006: Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, in dosarul "Matursa Tamara".

Procurorii au stabilit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denuntatoare, pe Ristea Priboi si pe Adrian Nastase, carora le-ar fi comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Daniela Nastase, sotia lui Adrian Nastase.

Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Adrian Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate, sustineau procurorii.

Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. Conform declaratiilor acesteia, banii proveneau dintr-o mostenire lasata de matusa Tamara Cernasov.

30 noiembrie 2008: Adrian Nastase obtine un mandat de deputat, in colegiul uninominal Mizil, din judetul Prahova, din partea PSD.

decembrie 2008: Este numit vicepresedinte al Camerei Deputatilor precum si Presedinte al Consiliului National al PSD.

16 ianuarie 2009: Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate, insumand peste 1,6 milioane de euro, au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

30 ianuarie 2012: Judecatorii de la ICCJ au decis condamnarea la doi ani de inchisoare pentru santaj a fostului premier si interzicerea pentru o perioada de doi ani a exercitarii mai multor drepturi.

februarie 2012: Adrian Nastase nu mai este reales in functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

20 iunie 2012: Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, definitiv si irevocabil, ca fostul premier PSD Adrian Nastase trebuie sa ispaseasca doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii". In aceeasi seara, cand politistii au venit sa-l ridice de la domiciliul din strada Zambaccian, Adrian Nastase incearca sa se sinucida cu un revolver.

26 iunie 2012: Adrian Nastase este inchis la penitenciarul Rahova.

FOTO: Intact Images

Ministrul interimar Liviu Pop, anchetat de ANI pentru conflict de interese... Gorj: Primar ajuns dupa gratii, la doar o zi de la depunerea juramantului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x