- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Alegeri europarlamentare 2019. Tragerea la sorţi a celor cinci judecători ai ICCJ membri ai Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 are loc astăzi, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Guvernul a aprobat, miercuri, unele măsuri privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare 2019, acestea vizând atât aspecte tehnice, cât şi atribuţiile şi sarcinile care le revin instituţiilor implicate. De asemenea, au fost aprobate bugetul şi cheltuielile, suma necesară pentru buna desfăşurare a scrutinului din 26 mai ridicându-se la 252.732.000 de lei.
Legea alegerilor europarlamentare prevede ca Biroul Electoral Central să fie alcătuit din 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cel mult 10 reprezentanţi ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale care participă la alegeri.
Alegerea celor 5 judecători se face de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţă publică prin tragere la sorţi, dintre judecătorii în exerciţiu ai Curţii.
Fiecare partid politic sau organizație a cetățenilor care are membri în Parlamentul European are dreptul să-și desemneze un reprezentant la organizarea și desfășurarea tragerilor la sorți.
Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedinte şi de prim-magistratul-asistent al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În termen de 24 de ore de la învestire, judecătorii desemnaţi îi aleg din rândul lor, prin vot secret, pe preşedintele Biroului Electoral Central şi pe locţiitorul acestuia.
Importanța votului la alegerile europarlamentare
Participarea la vot la alegerile europarlamentare 2019 înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.
Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene. Totodată, participarea la vot înseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi.
Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.
După alegerile europarlamentare din 2019, România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.
Alegeri europarlamentare 2019. Ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru români și cum poate vota diaspora...