- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Alegeri parlamentare 2016. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi pe data de 11 decembrie să îşi aleagă reprezentanții din Senat și Camera Deputaților. Urnele se deschid la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. La alegerile parlamentare vom alege, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputații și senatorii țării noastre. Camera Deputaților și Senatul alcătuiesc Parlamentul României.
Alegeri parlamentare 2016. Noutatea acestor alegeri parlamentare constă în desfiinţarea listelor suplimentare, astfel că alegătorii pot vota numai în circumscripţia electorală (judeţul) de care aparţin. De asemenea, şi condiţiile pentru practica urnei mobile au fost înăsprite în sensul că doar cei care pot dovedi cu acte în regulă situaţia lor medicală vor beneficia de urna mobilă.
Unde pot vota cei care sunt plecaţi din localitate în ziua alegerilor
Alegeri parlamentare 2016. Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor parlamentare, tot mai mulţi oameni se întreabă unde pot vota pe 11 decembrie. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, la aceste alegeri circumscripţiile electorale sunt reprezentate de cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii nu se află în comuna, oraşul sau municipiul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, aceştia pot vota la orice secţie de votare din acelaşi judeţ.
Alegeri parlamentare 2016. Alegătorii cu domiciliul în provincie, dar care locuiesc în Bucureşti nu-şi pot exercita dreptul de vot în municipiul Bucureşti decât dacă au reşedinţa, dovedită cu viza de reşedinţă de pe actul de identitate, în Capitală.
Alegeri parlamentare 2016. La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. În ceea ce privește actele necesare, se poate vota în baza oricărui document dintre cele enumerate mai jos, valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Alegeri parlamentare 2016. Verificarea electronică a alegătorilor.
Începând cu alegerile locale şi parlamentare din 2016, pentru prevenirea fraudelor, alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot, conform legislaţiei aplicabile în prezent. Concret, autorităţile vor verifica CNP-ul fiecărei persoane prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Regulile exacte pentru funcţionarea acestui sistem nou au apărut recent în Monitorul Oficial şi sunt aplicabile deja.
Alegeri parlamentare 2016. Astfel, pentru ca prevederile să poată fi puse în practică începând cu alegerile din 2016, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a emis normele metodologice privind funcţionarea sistemului. Acestea sunt incluse în Hotărârea AEP nr. 9/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 812 din 2 noiembrie şi care a intrat în vigoare la data publicării.
Înainte de a vota, alegătorii vor prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea codului numeric personal (CNP) în sistemul informatic.
Cum pot afla alegătorii la ce secţie de votare sunt arondaţi
Persoanele care nu știu la ce secție trebuie să voteaze pot afla online, accesând site-ul Registrului Electoral. Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondaţi la alegerile parlamentare trebuie să introduceti CNP-ul, numele de familie, precum și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției unde vă puteţi exercita votul.